Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Biskupi novú zmluvu uvítali, KDH za ňu hlasovať nebude
Zdielať na

Biskupi novú zmluvu uvítali, KDH za ňu hlasovať nebude

Zdroj: EU

Nová reformná zmluva pre Európsku úniu umožní podľa európskych biskupov aktívnejšiu spoluúčasť kresťanov.

Na rozdiel od KDH európski biskupi privítali dohodu na reformnej zmluve EÚ.

"Nová reformná zmluva pre Európsku úniu umožní aktívnejšiu spoluúčasť kresťanov," tvrdia európski biskupi a dodávajú, že diskusia o kresťanských koreňoch kontinentu sa ešte neskončila.

Generálny sekretár Komisie biskupských konferencií Európskej únie (COMECE) Noel Treanor uvítal dohodu, ktorú dosiahli predstavitelia štátov a ocenil, že dáva najavo záujem o spoločné blaho Európy a jej obyvateľov.

COMECE obzvlášť uvítala predstavenie pätnásteho článku Lisabonskej dohody, ktorý uvádza: "Únia rešpektuje a neposudzuje národné zákony, ktoré sa týkajú cirkví a náboženských združení alebo spoločenstiev v členských štátoch. Uznávajúc ich identitu a špecifický prínos, Únia bude udržiavať otvorený, transparentný a pravidelný dialóg s týmito cirkvami a organizáciami."

Podľa slov podpredsedu kresťanských demokratov Júliusa Brocku, KDH však nebude hlasovať za návrh, aj keď sa volá zmluva reformnou, "pretože ona je z 95 percent v takej istej podobe ako bol pôvodný návrh. Ja si myslím, že Slovensko sa zbavuje aj prijatím tejto podľa niekoho reformnej zmluvy vážnych kompetencií, napríklad v zahraničnej politike, v azylovej politike, v oblasti vnútra. A to znamená, že Európsky parlament bude rozhodovať miesto nás v NR SR a nemyslím si, že to je náš záujem, preto náš postoj," uviedol v nedeľu Brocka.

Ďalší podpredseda KDH Martin Fronc priznáva, že reformná zmluva je posunom k lepšiemu. "Sú ale veci, s ktorými nemôžeme súhlasiť. Naše videnie nie je protieurópske, ale záleží nám na záujmoch Slovenska," povedal dnes pre agentúru SITA Fronc.

Kresťanskí demokrati majú podľa neho výhrady k spôsobu hlasovania, ktorý malé krajiny posúva do úlohy štatistov. "Ide najmä o niektoré hlasovania, v ktorých bolo v minulosti možné právo veta alebo blokujúca menšina. Blokovanie budú môcť robiť len veľké krajiny," upozornil.

Noel Treanor však poznamenal, že preambula síce hovorí o kultúrnom, náboženskom a humánnom dedičstve starého kontinentu, ale nezmieňuje sa o kresťanstve. "Diskusia o kresťanských koreňoch Európy je neoddeliteľná od obrazu európskej identity a teda je potrebné, aby pokračovala," povedal Treanor.

Reformovaná ústava by mala byť oficiálne podpísaná dvadsiatimi siedmymi predstaviteľmi štátov a vlád 13. decembra v Lisabone. Ak všetky členské štáty dohodu ratifikujú počas nasledujúcich dvanástich mesiacov, text sa dostane do platnosti v januári 2009.

Zdielať na

Najčítanejšie správy