Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prepustení učitelia sa oháňajú žalobami
Zdielať na

Prepustení učitelia sa oháňajú žalobami

Zdroj: SITA/Ivan Fleischer

Stavebná fakulta stratila po prepustení 24 učiteľov takmer tretinu všetkých pedagogických pracovníkov.

Prepustení učitelia Stavebnej fakulty Technickej univerzity v Košiciach sa chcú proti výpovediam z práce brániť podaním žalôb. Na súd sa zatiaľ obrátili dvaja učitelia. Skupina 24 pedagógov sa pre údajnú zaujatosť odmietla zúčastniť na výberových konaniach, ktoré fakulta vypísala pre zmenu organizačnej štruktúry. Následne škola týmto zamestnancom dala výpoveď; zároveň odmietla, že by porušila zákon.

"Neviem, prečo sme sa mali hlásiť na výberové konania na miesta, na ktoré sme boli riadne prijatí," povedal dnes novinárom jeden z prepustených vysokoškolských učiteľov Ľudovít Naď.

Vyhlásením výberových konaní podľa neho fakulta porušila vysokoškolský zákon. Postupne by vraj mali pribúdať ďalšie žaloby učiteľov, keďže pracovné zmluvy im končia v rôznom čase.

Vedenie fakulty zavedenie novej štruktúry odôvodnilo snahou zlepšiť hospodárenie. Podľa dekanky Stavebnej fakulty Ingrid Šenitkovej škola svojim postupom zákon neporušila. Na vypísanie výberových konaní ju totiž oprávnilo práve zavádzanie novej organizačnej štruktúry. Tá platí od začiatku augusta, ešte predtým ju potvrdil aj Akademický senát Technickej univerzity. Postup učiteľov, ktorí sa na výberových konaniach nezúčastnili, označila za neuvážený bojkot.

Výberové konania boli podľa Naďa poznačené osobnými vzťahmi na fakulte a ich cieľom bolo zbavenie sa nepohodlných ľudí. Svedčí o tom podľa neho aj to, že kritériá výberových konaní boli zverejnené až dodatočne. Učitelia si v samostatných žalobách budú nárokovať aj ušlú mzdu. "Fakulta by v prípade prehry v sporoch mohla prísť o milióny korún," povedal právny zástupca časti učiteľov Milan Sedlák.

Stavebná fakulta stratila po prepustení 24 učiteľov takmer tretinu všetkých pedagogických pracovníkov. Na ich miesta však podľa Šenitkovej nebude prijímať nových ľudí. Zníženia kvality výučby na fakulte sa neobáva.

Zdielať na

Najčítanejšie správy