Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Železná dýka, najväčšie cvičenie od roku 2002
Zdielať na

Železná dýka, najväčšie cvičenie od roku 2002

Zdroj: Ben McC/ilustračné

Cieľom cvičenia, ktoré sa skončí vo štvrtok, je precvičenie nasadenia slovenských vojakov v operáciách NATO na podporu, respektíve vynútenie mieru v zahraničí, pričom vojaci si okrem iného precvičujú potlačenie davu.

Vyše 1 300 vojakov a 300 kusov kolesovej a 64 kusov pásovej techniky sa zúčastňuje na cvičení Železná dýka. Ide o najrozsiahlejšie cvičenie, ktoré sa na území Slovenska uskutočňuje od roku 2002.

Celé cvičenie je výnimočné aj tým, že sa odohráva naraz v troch priestoroch - vo vojenských výcvikových priestoroch Lešť a Záhorie a v posádkovom cvičisku Levice. Aj preto je podľa generálmajora Milana Maxima náročné na zosúladenie činnosti štábov cvičiacich jednotiek.

Cieľom cvičenia, ktoré sa skončí vo štvrtok, je precvičenie nasadenia slovenských vojakov v operáciách NATO na podporu, respektíve vynútenie mieru v zahraničí, pričom vojaci si okrem iného precvičujú potlačenie davu. Vojaci majú k dispozícii aj osem Aligatorov, tri tanky T-72, osem kusov 155 mm samohybných kanónových húfnic Zuzana a štyri moderné raketomety Modular.

Zdielať na

Najčítanejšie správy