Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Plynárenské zariadenia na Prievozskej by mali byť v poriadku
Zdielať na

Plynárenské zariadenia na Prievozskej by mali byť v poriadku

V bratislavskom Ružinove odstavili pracovníci spoločnosti SPP - distribúcia, a. s. dopoludnia plyn v 20 bytoch v tomto dome VIDEO: výpovede svedkov, ktorí opisujú, ako vyzerala žena, ktorá vybehla z horiaceho bytu

Pre raňajší výbuch plynu v byte na Prievozskej 13 v bratislavskom Ružinove odstavili pracovníci spoločnosti SPP - distribúcia, a. s. dopoludnia plyn v 20 bytoch v tomto dome.

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa SPP, a. s. Dana Kršáková, spoločnosť SPP - distribúcia pomáha v policajnom vyšetrovaní príčin výbuchu plynu a následného požiaru v bytovke, počas ktorého sa zranila 35-ročná obyvateľka bytu. "Podľa predbežne dostupných informácií všetky plynárenské zariadenia, za ktoré zodpovedá SPP - distribúcia, by mali byť v poriadku," uviedla Kršáková.

Spoločnosť SPP - distribúcia mrzí, že dochádza k poruchám plynárenských zariadení a zraneniam osôb. Odberateľom preto odporúča pravidelný servis a prehliadky odberných plynárenských zariadení podľa legislatívy a pokynov výrobcu. Rozvody plynu v domácnostiach by sa napríklad mali kontrolovať revíznym technikom každých 3 až 5 rokov.

Odberatelia SPP môžu tiež kontaktovať zákaznícku linku SPP 0850 111 363, kde im odporučia kontakty na externé firmy - certifikovaných partnerov, ktorí robia aj odborné prehliadky odberných plynárenských zariadení. Ich zoznam sa dá nájsť aj na internetovej adrese www.spp.sk.

SPP - distribúcia zodpovedá za stav plynárenských zariadení len po hlavný uzáver zemného plynu. Od tohto uzáveru za odberné plynárenské zariadenia zodpovedá vlastník nehnuteľnosti či správca bytového domu, prípadne spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov, dodáva sa v tlačovej správe SPP.

Po výbuchu plynu na Prievozskej ulici v Bratislave do nemocnice previezli 35-ročnú ženu. Hovorca operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Jaroslav Sahul agentúre SITA ďalej potvrdil, že žena má popáleniny na 50 percentách tela.

Plyn v byte na prvom poschodí vybuchol o 8:45. Tlaková vlna rozbila okná, poškodila trolejové vedenie a dve autá. Trosky po výbuchu boli rozmetané až na druhú stranu ulice. Príčina výbuchu ešte nie je známa. Prievozská ulica je v oboch smeroch neprejazdná. Dopravu riadi polícia.

Obyvateľka bytu utrpela ťažké popáleniny rúk a tváre, musela podstúpiť operáciu, povedala hovorkyňa bratislavskej fakultnej nemocnice Rút Geržová.

Operačný dôstojník krajského riaditeľstva hasičského zboru pre agentúru SITA uviedol, že podľa prvých informácií v byte v tehlovej zástavbe vybuchol plyn a následne vypukol požiar.

Na mieste zasahovali hasiči aj zdravotníci. Polícia uzatvorila Prievozskú ulicu v oboch smeroch a riadila dopravu.

Výbuch plynu začiatkom júla zničil napríklad rodinný dom v Martine. Podľa polície však výbuch zavinil jeho majiteľ, ktorý urobil zásahy v elektroinštalácii v blízkosti plynového kotla.

Tragickejšie následky mal výbuch plynu vo februári v rodinnom dome v Krompachoch. Tam trosky domu pochovali mladú ženu a jej dcérku. Podľa niektorých nepotvrdených informácií výbuch údajne spôsobilo poškodené plynové potrubie.

VIDEO: svedkovia vypovedajú, v akom stave vyšla z horiaceho bytu 35-ročná žena 

 
 

Zdielať na

Najčítanejšie správy