Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zamietli návrh financovania verejnoprávnych médií
Zdielať na

Zamietli návrh financovania verejnoprávnych médií

Zdroj: tnarik/ilustračné

Lipšicova novela zákona o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi v II. čítaní.

Národná rada SR zamietla návrh opozičnej SDKÚ-DS, ktorým chcela riešiť financovanie verejnoprávnej Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu.

Cieľom návrhu bolo stanoviť, aby podiel príjmov Slovenskej televízie (STV) sa rovnal 0,6 percenta a Slovenského rozhlasu (SRo) 0,3 percenta ročných výdavkov štátneho rozpočtu. Návrh by tak dal STV a SRo perspektívu zvyšovania príjmov.

Spolu by im to malo zaručiť rovnakú sumu, akú predpokladá vládou podporený návrh zákona - vyše tri miliardy korún ročne, pričom dnes je to ročne približne dve miliardy korún.

Návrh bol reakciou na vládnu iniciatívu, podľa ktorej koncesionárske poplatky za rozhlas a televíziu by mali od januára platiť všetci odberatelia elektriny v bytoch a domoch a zamestnávatelia, ktorí zamestnávajú aspoň troch zamestnancov.

Podporu nezískal ani návrh novely rokovacieho poriadku NR SR. Jej cieľom je obmedziť predsedovi vlády čas na odpoveď počas parlamentných Hodín otázok. Je to reakcia na prax, keď premiér v poslednom čase využil pridelených 15 minút na zodpovedanie len jednej otázky.

Podľa návrhu novely rokovacieho poriadku by premiér mal na odpoveď vyčlenené tri minúty a na prípadnú doplňujúcu otázku ďalšie dve minúty. Do návrhu poslanci zakomponovali aj ustanovenia, ktoré sa im nepodarilo presadiť začiatkom roka.

Podľa nich by mali poslanci mať právo reagovať faktickou pripomienkou aj na vystúpenie najvyšších ústavných činiteľov. Počas hlasovania by nemalo byť možné udeliť slovo ani vybraným ústavným činiteľom.

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) vyzval opozíciu, aby si napriek odmietavému politickému názoru na existenciu Stálej komisie pre Ústavu a rokovací poriadok NR SR sadli za spoločný rokovací stôl a hľadali prienik pri riešení, ktoré by malo trvalejší charakter. Dodal, že ak bude vôľa, zriadi pre otázky rokovacieho poriadku samostatnú komisiu.

Poslanci, naopak, posunuli do II. čítania návrh novely zákona o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi poslanca za KDH Daniela Lipšica, ktorý chcel rozšíriť právomoci Centra právnej pomoci (CPP) aj na oblasť tzv. správneho súdnictva.

Pôsobnosť CPP sa podľa Lipšicovho návrhu má rozšíriť aj na preskúmavanie zákonnosti rozhodnutí správnych orgánov i na konania o opravných prostriedkoch proti rozhodnutiam správnych orgánov, ak o nich rozhoduje súd, konania proti nečinnosti správneho orgánu a konania o ochrane pred nezákonným zásahom orgánu verejnej správy.

Podľa navrhovateľa ide najmä o prípady rozhodnutí v dôchodkových veciach týkajúcich sa občanov, ktorí môžu byť v hmotnej núdzi.

Zdielať na

Najčítanejšie správy