Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Postrelená orlica sa do voľnej prírody už asi nevráti
Zdielať na

Postrelená orlica sa do voľnej prírody už asi nevráti

Zdroj: Vijay Duvvuri/ilustračné

Orlica má vážne zranené pľúca a pravé krídlo.

Vážne zranené pľúca a pravé krídlo má postrelená samica orla skalného, ktorú našiel Marek Veverica pod Martinskými hoľami. Pravdepodobnosť jej návratu späť do prírody je nízka, informovala agentúru SITA Eva Stanková z občianskeho združenia Ochrana dravcov na Slovensku.

Nálezca orlicu odovzdal Správe Národného parku (NP) Veľká Fatra, odkiaľ ju previezli do Záchrannej a rehabilitačnej stanice v Zázrivej. Správa NP už podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý na vtáka strieľal brokovou zbraňou, za porušenie zákona o ochrane prírody. Spoločenská hodnota orla skalného je 100-tisíc korún.

"Orol skalný je našim druhým najväčším hniezdiacim dravcom. Je veľmi citlivý na vyrušovanie a na Slovensku má nízku úspešnosť hniezdenia. Významným faktorom ohrozenia populácie je okrem vyrušovania aj usmrcovanie strelnými zbraňami a otravy," povedal Metod Macek z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku a vedúci rehabilitačnej stanice v Zázrivej.

Ako ďalej v tlačovej správe Stanková uvádza nejde o jediný prípad streľby na dravé vtáky za posledné týždne. Došlo taktiež k likvidácii ich hniezd.

Zdielať na

Najčítanejšie správy