Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
MS predložilo návrh novelizácie Trestného poriadku
Zdielať na

MS predložilo návrh novelizácie Trestného poriadku

Zdroj: Bethany King/ilustračné

Ministerstvo ním chce zjednodušiť a zrýchliť súdne konania.

Početné zmeny a opatrenia, ktoré by mali viesť k jasnejšiemu zneniu právnych noriem a k zjednodušeniu a zrýchleniu konania, uviedlo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR v návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa súčasný Trestný poriadok.

Návrh predkladá podľa MS také vylepšenia Trestného poriadku, "ktoré umožnia pretrvať mu bez zmeny dlhší čas". Nový trestný poriadok by po schválení mohol nadobudnúť účinnosť od 1. apríla 2008, ale niektoré jeho časti až od 1. januára 2009.

Na súčasné, novelizované znenie Trestného poriadku reagovala podľa MS odborná verejnosť, predovšetkým sudcovia, prokurátori, advokáti i policajti, ktorí signalizovali potrebu zmeny a doplnenie viacerých ustanovení v tomto zákone. Medzi najvýznamnejšie zmeny, okrem iného, patrí rozšírenie pôsobnosti samosudcu a zúženie senátneho rozhodovania len na prípady obzvlášť závažných zločinov.

"Odporúča sa, aby samosudca mohol prejednať a rozhodnúť o všetkých prečinoch a zločinoch, a senát aby konal o prípadoch obzvlášť závažných zločinov. Tieto ustanovenia, spolu s rozšírením možnosti vyhotoviť tzv. zjednodušené rozhodnutie (t.j. rozhodnutie bez odôvodnenia) majú ambíciu prispieť k urýchleniu súdneho vybavovania prípadov," píše sa v predkladacej správe návrhu.

Jednou z ďalších vecí, ktorú by mal návrh meniť, je väzba po vyhlásení prvostupňového rozsudku súdu. MS navrhuje, aby sa upustilo od verejného zasadnutia pri rozhodovaní o vzatí do väzby a pri rozhodovaní o sťažnosti prokurátora proti rozhodnutiu o nevzatí obvineného do väzby.

"Pre všetky rozhodovania o väzbe sa zavádza osobitná forma neverejného zasadnutia s prítomnosťou prokurátora a právom obvineného na účasť a osobné vypočutie," píše sa v dôvodovej správe k návrhu zákona. V návrhu sa počíta aj so zavedením práva nahliadnuť do častí spisu dôležitých pre posúdenie otázok väzby, napriek tomu, že bolo odmietnuté nahliadnuť do spisu v prípravnom konaní.

Po odsúdení prvostupňovým súdom môže lehota väzby trvať ešte 3 roky bez ohľadu na to, či prekročí celkovú prípustnú dobu 4 roky, ktorá sa však vzťahuje len na konanie do vyhlásenia rozsudku súdu prvého stupňa. Po oslobodení prvostupňovým súdom nasleduje automatické prepustenie.

MS navrhuje dôslednú aplikáciu zásady rovnosti strán v trestnom konaní a práv obhajoby pri využívaní vykonaných dôkazov tak, ako je naznačená v judikatúre Ústavného súdu Slovenskej republiky a Európskeho súdu pre ľudské práva.

"Určité dôkazy môžu slúžiť na vznesenie obvinenia, ale už nebudú musieť stačiť na usvedčenie obvineného," uvádza dôvodová správa. Podrobnejšie sa upravujú otázky zákazu použitia dôkazu, ktorý vychádza z nezákonne získaného dôkazu.

"Pri svedkovi, ktorý bol neskôr obvinený, sa zakazuje použiť proti nemu takúto svedeckú výpoveď. To neznamená, že sa nemôže použiť v jeho prospech. Zakazuje sa však vypočúvať osobu, ktorá už bola obvinená, ako svedka," uvádza sa v návrhu zákona, ktorým by sa mal zmeniť Trestný poriadok.

Zdielať na

Najčítanejšie správy