Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bratislavu zachváti džezová mánia
Zdielať na

Bratislavu zachváti džezová mánia

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

V bratislavskom PKO sa dnes o 19. hodine začínajú Bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa 2007.

V bratislavskom PKO sa dnes o 19:00 začínajú Bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa 2007. Na pódiu sa objavia zástupcovia európskej i americkej džezovej scény. Vystúpi na nich vynikajúci americký gitarista Mike Stern, ktorý podľa umeleckého riaditeľa BJD Petra Lipu privezie spoza veľkej mláky to najlepšie, čo si môže muzikant želať. Na Slovensku sa predstaví v kvartete so svojím spolupútnikom, saxofonistom Bobom Franceschinim, bubeníkom Dennisom Chambersom a s basgitaristom Anthonym Jacksonom.

Medzi najväčšie hviezdy festivalu patrí aj svetoznámy poľský trubkár a skladateľ Tomasz Stanko, ktorý ako jeden z mála Európanov koncertuje a žne úspechy aj v Amerike. I keď sa jeho hudba stala v poslednom období prístupnejšia, nestratila novátorskú odvahu a živelnosť. Etnodžezovú atmosféru so skvelými animáciami a svetelnou šou prinesie do PKO maďarská kapela Mitsoura. V kapele vyniká speváčka Mitsou, ktorá sa svojím unikátnym hlasom zaradila k najlepším gypsy umelcom v Európe. Na BJD odohrá po prvý raz sólový koncert slovenský legendárny hudobník Marián Varga.

Bratislavské džezové dni budú pokračovať v sobotu s britskými headlinermi Us3 a americkým triom Marka Egana. V nedeľu vystúpia ako hlavné hviezdy americkí Spyro Gyra a nemecké duo Friend´n Fellow. Džezoví nadšenci, ktorí sa nemôžu dostať do Bratislavy, si môžu vychutnať koncerty svetových hviezd aj v Košiciach a Žiline. Vo východoslovenskej metropole sa v sobotu predstavia Spyro Gyra a Friend´n Fellow, Marián Čekovský s Henrym Tóthom a slovenská kapela Groovin´ Heads.

Žilinčania sa môžu v piatok tešiť na Us3 a Hanku Gregušovú. Lahôdkou na záver bude vystúpenie amerického klaviristu a skladateľa Chicka Coreu, ktorý sa na bratislavské pódium vráti po 19 rokoch. Sólový koncert odohrá v utorok 23. októbra v PKO.

Zdielať na

Najčítanejšie správy