Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Výstavba pavilónu pre primáty
Zdielať na

Výstavba pavilónu pre primáty

Zdroj: Matthew Hoelscher/ilustračné

"Momentálne prebiehajú búracie práce tohto objektu. Budova bola postavená z azbestu, čo je absolútne nevyhovujúce, preto ju teraz likvidujeme ako nebezpečný odpad," informovala riaditeľka zoo M. Šavelová.

Zoologická záhrada v Bratislave začala s výstavbou nového pavilónu pre primáty. Ako agentúru SITA ďalej informovala riaditeľka ZOO Miloslava Šavelová, v súčasnosti pokladajú v oplotenom stavenisku inžinierske siete na vodu, elektrinu a plyn.

Nový pavilón vyrastie na mieste bývalej budovy riaditeľstva zoo, v srdci zoo v blízkosti pavilónu šeliem.

"Momentálne prebiehajú búracie práce tohto objektu. Budova bola postavená z azbestu, čo je absolútne nevyhovujúce, preto ju teraz likvidujeme ako nebezpečný odpad," spresnila.

Šavelová tiež povedala, že robia aj výkopové práce pre výbeh primátov. Dodávateľom je košická stavebná firma Inžinierske stavby, a.s.. Vybudovanie pavilónu pre ľudoopy bude stáť 105 miliónov korún a podľa Šavelovej by ho chceli otvoriť už na začiatku sezóny v roku 2009.

Moderný pavilón pre ľudoopy nebude mať podľa Šavelovej žiadne mreže.

"Vnútorné podmienky priestorov budú prispôsobené pôvodným biotopom primátov. V novom pavilóne už nebudú mať iba spálne, ale aj otvorené výbehy v lete a presklené a vykurované vonkajšie výbehy v zime," povedala.

Chýbať nebude ani hospodárska časť s prípravovňou krmív, kuchyňou a priemyselnou televíziou. V pavilóne budú umiestnené orangutany s gibonmi a šimpanzmi.

"Pôvodne mali byť s nimi v pavilóne aj gorily, ale podľa nových európskych pravidiel musia mať samostatný výbeh," uviedla Šavelová. Ako dodala, že v súčasnosti pripravujú zvieratá na zimu, zabezpečujú im stravu, vitamíny a mnohé ďalšie a tiež rozmýšľajú, ako začnú budúcu sezónu.

V bratislavskej zoo žije v súčasnosti okolo 700 zvierat: 25 druhov kopytníkov, tri druhy poloopíc, sedem druhov opíc, dva druhy vačkovcov, 14 druhov terárijných zvierat, 28 druhov vtákov, šesť druhov hlodavcov, dva druhy slabozubcov a 17 druhov šeliem. Až 18 druhov zvierat je zapojených do európskeho chovného programu a 13 druhov je zapojených do európskych plemenných kníh.

Zoo počas celého roka ponúka návštevníkom možnosť stať sa adoptívnymi rodičmi niektorého zvieraťa.

Zdielať na

Najčítanejšie správy