Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Predsedníčkou Slobodného fóra sa stala opäť Martináková
Zdielať na

Predsedníčkou Slobodného fóra sa stala opäť Martináková

Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher

Strana odštartuje aj s novými ľuďmi, a to nielen na centrálnej úrovni, ale aj v regiónoch.

Predsednícku stoličku v neparlamentnej strane Slobodné fórum (SF) obhájila Zuzana Martináková. Vo funkcii ju dnes potvrdili delegáti republikového snemu strany.

Delegáti zvolili aj šesť podpredsedov strany. Novými ľudmi sú okrem Ľudmily Farkašovskej aj kardiochirurg Peter Lukáč, bratislavský podnikateľ Mário Lelovský a dlhoročný primátor mesta Nováky Dušan Šimka. Na post podpredsedu sa dostal tiež košický krajský šéf SF František Zika. Pozíciu vo vedení si udržal bývalý poslanec parlamentu Jozef Miloslav Hurban.
 
Neparlamentné Slobodné fórum (SF) má dnes naplánovaný nový štart. "Chceme vybudovať novú stranu, ktorá by bola modernou alternatívou súčasných opozičných i koaličných strán," uviedla pre agentúru SITA predsedníčka Slobodného fóra Zuzana Martináková.

Slobodné fórum založil 13. januára 2004 so skupinou ďalších poslancov SDKÚ Ivan Šimko po sporoch s Mikulášom Dzurindom, ktoré vyústili do odvolania Šimka z funkcie ministra obrany v druhej Dzurindovej vláde. Ustanovujúci snem Slobodného fóra sa konal 27. marca 2004. Jeho prvou predsedníčkou, a dosiaľ aj jedinou, sa stala Zuzana Martináková.

Prvé voľby, na ktorých sa SF zúčastnilo, boli voľby do Európskeho parlamentu v roku 2004. SF v nich získalo 3,25 percenta hlasov. V parlamentných voľbách v roku 2006 podporilo SF 3,47 percenta voličov. Odvtedy SF pôsobí ako neparlamentná politická strana.

Zdielať na

Najčítanejšie správy