Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prehliadku kultových filmov začína Bezstarostná jazda
Zdielať na

Prehliadku kultových filmov začína Bezstarostná jazda

Zdroj: JAMES KUDO

V trenčianskom ArtKine metro začína prehliadka kultových filmov

Prehliadka kultových filmov 20. storočia spojená s prednáškami a diskusiou štartuje v stredu v trenčianskom ArtKine Metro, ktoré na projekte spolupracuje so slovenským filmovým kritikom a docentom filmovej fakulty VŠMU Martinom Cielom.

„V pravidelnom dvojtýždňovom intervale premietneme vždy jeden z kultových filmov 20. storočia. Samotnému filmu bude vždy predchádzať predslov Martina Ciela o konkrétnej filmovej snímke aj s vysvetlením, prečo sa zaradil medzi kultové filmy. Po filme sa za účasti lektora bude vždy konať aj divácka debata s možnosťou konfrontácie názorov na vzhliadnuté dielo," uviedol iniciátor projektu Branislav Hollý z umeleckého združenia LampART, ktoré kino prevádzkuje.

Prehliadku sa rozhodli pripraviť aj preto, že v učebných osnovách chýbajú dejiny filmu. Ako prvý kultový film kino premietne v stredu o 17:30 Bezstarostnú jazdu z roku 1969. Vstup je zdarma.

V zozname pripravovaných filmov je ďalších 26 diel. Kultový film podľa Ciela musí vo všeobecnosti spĺňať tri základné podmienky.

Už pri svojom prvom uvedení sa musí stretnúť s veľkým ohlasom. Druhou podmienkou je, aby sa s filmom bezprostredne identifikovala stále nová a nová generácia.

Kultový film teda nesmie strácať na svojej aktuálnosti. Posledné kritérium sleduje presah filmového diela do bežného života spoločnosti, či už v móde, životnej filozofii alebo používaní ustálených slovných spojení.

Zdielať na

Najčítanejšie správy