Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slováci sa čoskoro zbavia hraničných kontrol
Zdielať na

Slováci sa čoskoro zbavia hraničných kontrol

Slováci dostanú k Vianociam darček. Hraničné kontroly do Rakúska alebo Maďarska zmiznú už v decembri.

Podpredseda Európskej komisie a hlavný komisár pre schengenské záležitosti Franco Frattini dnes na tlačovej besede vo Vyšnom Nemeckom vyhlásil, že Slovensko je veľmi dobre pripravené na vstup do schengenského priestoru.

„Som presvedčený, že Rada ministrov vnútra EÚ 21. resp. 22. decembra tohto roku privíta pristúpenie Slovenska do schengenu. Bude to pekný vianočný darček pre obyvateľov Slovenska aj EÚ," povedal Frattini.

Minister vnútra Robert Kaliňák na tlačovej besede novinárom oznámil, že aj hodnotiaca správa napojenia SR na Schengenský informačný systém SIS ONE4ALL je pozitívna.

„Slovensko po technickej stránke splnilo všetky kritériá stanovené pre vstup do Schengenu. Teraz už musíme počkať len na politické rozhodnutie Rady ministrov vnútra EÚ, ktorá ma rozhodnúť začiatkom novembra. Verím, že rozhodnutie bude kladné," povedal Kaliňák.

Frattini neskrýval uznanie po tom, čo si dnes v sprievode ministra Kaliňáka prezrel srdce a oko Schengenu - operačné stredisko Riaditeľstva hraničnej polície v Sobranciach a hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom.

„Som milo prekvapený, aký obrovský pokrok ste urobili v tak krátkom čase. Dnes môžem konštatovať, že Slovensko je na vstup do Schengenu pripravené veľmi dobre. Máte vybudovaný moderný zabezpečovací systém ochrany hranice, vzdelaných a vycvičených ľudí a výborne a moderne vybavený je aj priechod vo Vyšnom Nemeckom," povedal Frattini.

Ako uviedol, navrhne, aby sa priechod vo Vyšnom Nemeckom stal príkladom najlepšej praxe na hraničných priechodoch v EÚ a páčil sa mu aj zmiešaný model spoločných služieb a súčinnosti hraničiarov s colníkmi.

Frattiniho návšteva bola najvýznamnejšia a zároveň posledná zahraničná návšteva na východnej budúcej schengenskej hranici EÚ pred zasadaním Rady ministrov EÚ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy