Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Horolezec Jeff Lowe sa tešil na Vysoké Tatry
Zdielať na

Horolezec Jeff Lowe sa tešil na Vysoké Tatry

Čestný hosť XV. Medzinárodného festivalu horských filmov v Poprade Jeff Lowe napriek vážnemu ochoreniu stále aktívny pri organizovaní horolezeckého života

Čestný hosť XV. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov (MFHF) v Poprade americký horolezec Jeff Lowe je napriek skleróze multiplex, ktorou už niekoľko rokov trpí, stále aktívny pri organizovaní horolezeckého života.

S jeho menom sa spája Svetový pohár v športovom lezení v USA, naprojektoval prvú ochladzovanú ľadovú lezeckú stenu na svete, je organizátorom každoročného festivalu Artic Wolf Ouray Ice Festival, ktorý je najnavštevovanejším zimným lezeckým podujatím v USA.

Napísal množstvo článkov s horolezeckou tematikou a vyšli mu tri knihy. V čase jeho aktívnej športovej činnosti ho označovali za jedného z najvšestrannejších horolezcov. Bol jedným z prvých propagátorov ľahkého alpského štýlu v Himalájach. Sám síce nevyliezol ani na jednu osemtisícovku, môže sa však pochváliť niekoľkými zaujímavými cestami na nižších vrcholoch, ktoré dodnes nikto nezopakoval.

O tom všetkom hovoril na dnešnom stretnutí s novinármi v rámci XV. MFHF v Poprade. "Na Slovensku som bol prvýkrát pred dvoma rokmi. Veľmi sa mi tu páčilo a keď som dostal pozvanie prísť do Popradu, veľmi rád som ho prijal. Chcel som spoznať Vysoké Tatry, ktoré sú u nás málo známe. Viem, že tí lezci, ktorí začínali v týchto horách, boli neskôr mimoriadne úspešní aj na najvyšších vrcholoch sveta," povedal Jeff Lowe.

Zdielať na

Najčítanejšie správy