Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Frattini v Sobranciach vyjadril uznanie
Zdielať na

Frattini v Sobranciach vyjadril uznanie

Zdroj: ČTK/Volfík René

Hraničiari komisárovi predviedli, ako funguje hranica. Komisár neskrýval nadšenie.

Podpredseda Európskej komisie a hlavný komisár pre schengenské záležitosti Franco Frattini neskrýval uznanie po tom, čo si v dnes v sprievode ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka prezrel srdce a oko Schengenu - operačné stredisko Riaditeľstva hraničnej polície v Sobranciach.

„Excelent, very good," neskrýval nadšenie pri predvádzaní účinnosti špeciálneho zabezpečovacieho systému ochrany slovensko-ukrajinskej hranice. Ide o najvýznamnejšiu a zároveň poslednú zahraničnú návštevu na východnej hranici pred politickým rozhodnutím o vstupe Slovenska a ďalších pristupujúcich krajín do schengenského priestoru.

Hraničiari komisárovi predviedli, ako funguje centrálny dispečing, kde sa zbiehajú všetky informácie hraničných oddelení a odkiaľ sa riadi ochrana celej 98 km dlhej slovensko-ukrajinskej hranice.

Dispečerovi prostredníctvom kamier systém avizuje nedovolené prekročenie hranice a môže sledovať a koordinovať činnosť zasahujúcich hliadok.

Slovensko už v priebehu roka dostalo tri pozitívne správy - o ochrane osobných údajov, ochrane pozemných hraníc a ochrane vzdušných hraníc. Správou o Schengenskom informačnom systéme sa zavŕši príprava Slovenska po technickej stránke.

Nasledovať bude politické rozhodnutie, ktoré by malo byť známe 8. novembra na Rade ministrov vnútra a spravodlivosti EÚ v Bruseli. Slovensko by malo do schengenského systému vstúpiť 1. januára 2008.

Zdielať na

Najčítanejšie správy