Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Navrhujú zákon o registrovanom partnerstve
Zdielať na

Navrhujú zákon o registrovanom partnerstve

Zdroj: lorenzinhos/ilustračné

Iniciatíva Inakosť požiadalo vládu, aby začala s prípravou zákona o registrovanom partnerstve ľudí rovnakého pohlavia.

Občianske združenie Iniciatíva Inakosť dnes požiadalo vládu, aby začala s prípravou zákona o registrovanom partnerstve ľudí rovnakého pohlavia.

Záštitu nad ním by mal prevziať vicepremiér Dušan Čaplovič, ktorý je podpredsedom najsilnejšej vládnej strany Smer-SD, povedali novinárom predstavitelia združenia. Čaplovič odkázal, že sa k požiadavke stavia kladne, bližšie sa však vyjadrí až neskôr. Podobné predpisy už niektoré krajiny prijali.

Na Slovensku sú podľa združenia homosexuáli v súčasnosti diskriminovaní.
„Nemožnosťou uzatvárať takého partnerstvá sa porušujú naše základné práva a slobody," povedal Ivo Slávka z Iniciatívy Inakosť. Tvrdil, že v krajine sa zvyšuje počet ľudí, ktorí s uzákonením registrovaných partnerstiev súhlasia.

Predseda správnej rady združenia Július Kolenič očakáva, že takýto zákon bude schválený ešte v tomto volebnom období. Jeho prijatie by nemalo byť podľa neho pre ľavicový Smer-SD problémom.

„Európski socialisti kladú veľký dôraz na menšinovú politiku vlády vrátane dodržiavania práv gayov a lesbičiek," argumentoval Kolenič.

Priechodnosť zákona o registrovanom partnerstve homosexuálnych dvojíc vo vládnej koalícii je však neistá. Myšlienku uzákonenia spolužitia gayov a lesbičiek totiž viackrát odmietol šéf vládnej Slovenskej národnej strany Ján Slota.

Podpredseda vlády Čaplovič sa naopak už v minulosti vyjadril v prospech prijatia takého zákona, postavil sa iba proti tomu, aby si takíto partneri mohli adoptovať deti. Podobne reagoval na požiadavku združenia aj dnes.

„Ja si myslím, že postoj (vicepremiéra) je pozitívny a podpredseda vlády sa čoskoro k tomu vyjadrí," povedala hovorkyňa Čaploviča Erika Adamová.

Zákon by mal podľa zástupcov združenia odstrániť terajšie znevýhodnené postavenie gayov a lesieb, ktorí ani po dlhoročnom partnerstve nie sú oficiálne príbuzní.

„Nemáme právo automaticky nahliadať do zdravotnej dokumentácie svojho životného partnera, nemáme nárok na vdovský a vdovecký dôchodok, (...) nemôžeme vytvárať bezpodielové spoluvlastníctvo," priblížil Kolenič.

Homosexuálom tiež prekáža, že nemajú nárok na pracovné voľno pri úmrtí partnera či pri jeho ošetrovaní.

Uzatvárať registrované partnerstvá môžu homosexuáli napríklad v Česku. Zákon partnerom a partnerkám umožňuje napríklad zastupovať sa v bežných záležitostiach. Môžu po sebe dediť ako manželia, adopciu detí však zákon nepovoľuje.

Zdielať na

Najčítanejšie správy