Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko stratilo jedného poslanca
Zdielať na

Slovensko stratilo jedného poslanca

Zdroj: Karen Rustad

O dva roky budeme na Slovensku voliť o jedného poslanca do Európskeho parlamentu menej, než v roku 2004. Únia nám jedno miesto zobrala.

Slovensko bude zastupovať v Európskom parlamente už len 13 poslancov. Európsky parlament dnes rozhodne, koľko kresiel by jednotlivé členské štáty mali mať po voľbách v roku 2009. Podľa návrhu rezolúcie, o ktorej sa bude v Bruselu hlasovať, by sa mal počet europoslancov znížiť z terajších 785 na 750.

Proti návrhu sú niektorí talianski, nemeckí či poľskí europoslanci. Práve ich krajiny patria k tým, ktoré by podľa návrhu mali prísť o najviac kresiel - Taliani o šesť (78/72), Nemci (99/96) a Poliaci o tri (54/51). Očakáva sa, že návrh EP prejde, aby potom mohol ísť na neformálny summit EÚ, ktorý sa budúci týždeň uskutoční v Lisabone.

Okrem zoštíhlenia európskeho zákonodárneho zboru sa v EP bude rovnako schvaľovať zmluva medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi o otvorenom  nebi, ktoré má začať platiť od 30. marca 2008. Vďaka nemu by sa mal zvýšiť počet leteckých liniek medzi Európou a USA, čo by mohlo viesť k zníženiu ceny leteniek.

Zdielať na

Najčítanejšie správy