Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Biskupi nechcú komentovať návrh zákona o Hlinkovi
Zdielať na

Biskupi nechcú komentovať návrh zákona o Hlinkovi

Zdroj: ČTK/Jan Koller

Slovenskí katolícki biskupi nechcú komentovať návrh zákona o Andrejovi Hlinkovi, ktorý presadzuje vládna SNS Jána Slotu.

Slovenskí katolícki biskupi nechcú komentovať návrh zákona o Andrejovi Hlinkovi, ktorý presadzuje vládna SNS Jána Slotu. Nesúhlas so zákonom, ktorý má politika a katolíckeho kňaza Hlinku označiť za otca národa, predtým vyjadrili predstavitelia evanjelickej cirkvi, ako aj židovského náboženstva.

„Konferencia biskupov Slovenska sa k tejto téme nebude vyjadrovať," povedal ČTK jej generálny sekretár Marián Chovanec, podľa ktorého by nebolo vhodné prezentovať ani súkromné názory jednotlivých biskupov.

Poslanci by mali o návrhu zákona, ktorý presadzuje okrem SNS aj opozičné KDH, hlasovať na októbrovej schôdzi parlamentu. Proti uzákoneniu zásluh Andreja Hlinku o slovenský národ a štát je však vládna ĽS-HZDS, ale aj niektorí koaliční poslanci zo Smeru. Aby predloha získala väčšiu podporu, ponúkla SNS zmenu návrhu, kde by mal byť za otca národa vyhlásený aj Milan Rastislav Štefánik.

Hlinka, ktorý presadzoval samostatnosť Slovenska, zomrel 16. augusta 1938, teda ešte pred vyhlásením autonómie Slovenska a vznikom Slovenského štátu, ktorý spolupracoval s nacistickým Nemeckom. Ľudová strana, ktorej bol Hlinka zakladateľom a ktorá niesla jeho meno, počas vojny stála na čele autoritárskeho režimu Jozefa Tisa.

Biskupi dnes na svojom zasadnutí schválili pastoračný plán na nasledujúcich šesť rokov, ktorý sa venuje najmä rodine mládeži a sociálne odkázaným. Výhrady majú k návrhu na zmeny financovania cirkevných škôl, ktorý je podľa nich diskriminačný a chcú o ňom v najbližšom čase rokovať s ministrom školstva Jánom Mikolajom. Rovnako chcú na rokovaní otvoriť aj tému sexuálnej výchovy na základných školách.

Zdielať na

Najčítanejšie správy