Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zatvorili najväčšiu skládku odpadu v kraji
Zdielať na

Zatvorili najväčšiu skládku odpadu v kraji

Zdroj: SITA/Dušan Hein/ilustračné

Najväčšia skládka v Trenčianskom kraji ohrozuje podľa primátora Trenčianskych Teplíc spodné vody kúpeľného mesta. Rekultivácia by si vyžiadala 90 miliónov korún.

Najväčšia skládka odpadu v Trenčianskom kraji je oddnes zatvorená. Nachádza sa v Trenčianskych Tepliciach v 2. ochrannom pásme liečivých vodných zdrojov. Primátor Štefan Škultéty uviedol, že takmer šesťhektárová skládka bola postavená "živelne" v 70. rokoch, chýba jej podložie a preto je veľkou hrozbou pre kúpeľné mesto a jej liečivé vody.

Podľa Škultétyho je potrebná rekultivácia. Samospráva má projekt na rekultiváciu dotiahnutý až k stavebnému povoleniu, náklady však dosahujú 90 miliónov korún, čo je nad možnosti mesta, ktorého ročný rozpočet je okolo 60 miliónov korún. Prostriedky preto chcú získať zo štrukturálnych fondov Európskej únie pomocou operačného programu Životné prostredie, ktorý obsahuje aj prioritu na rekultiváciu skládok.

Skládka podľa Škultétyho vznikla v roku 1973 a až do legislatívnych zmien na začiatku 90. rokov sa moc nehľadelo na to, čo sa vlastne na ňu vyváža. Preto primátor nevylučuje aj možnú prítomnosť nebezpečného odpadu. Dažďová voda a erózia pôdy by podľa Škultétyho mohla v priebehu piatich až desiatich rokov znečistiť podzemné vody. Obvodný úrad životného prostredia v Trenčíne spodné vody monitoruje dva razy do mesiaca. "Môže to byť v budúcnosti veľký problém," tvrdí Škultéty.

Odvoz komunálneho odpadu mesto zastavilo v roku 1997, odvtedy na ňu vyvážajú len drobný stavebný odpad. Priestor bude strážiť správca aj mestská polícia, aby ľudia na skládku stavebný odpad naďalej nevyvážali. Podľa správcu Štefana Kiaca sa občas stáva, že obyvatelia Trenčianskych Teplíc prehodia cez plot vrece, napríklad s mŕtvymi sliepkami. Komunálny odpad sa vyváža do Bánoviec nad Bebravou. Drobný stavebný odpad by obyvatelia mohli odniesť napríklad do neďalekej Dubnice nad Váhom, uviedol Škultéty.

Primátor nerieši, čo by malo na pozemku nad cestou pri vstupe do mesta v budúcnosti byť. "Rekultivácia je otázka rokov. Neriešim, čo bude o 10 alebo 15 rokov," povedal Škultéty

Zdielať na

Najčítanejšie správy