Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zrušenie vojenských súdov by bola chyba
Zdielať na

Zrušenie vojenských súdov by bola chyba

Zdroj: sdkuonline.sk

Podľa poslanca NR SR za SDKÚ-DS Petra Miššíka je otázne, komu prospieva zneisťovanie vojenského súdnictva a kto sa bojí vojenských súdov.

Zrušiť vojenské súdy by podľa poslanca NR SR za SDKÚ-DS Petra Miššíka bola vážna chyba.

"Tieto súdy si zaslúžia rešpekt. Rešpektujú ich aj policajti. Pred niekoľkými rokmi sme rozšírili pôsobnosť týchto súdov tak, že dnes rozhodujú o trestných činoch príslušníkov všetkých ozbrojených zložiek," povedal dnes pred novinármi Miššík v reakcii na vyhlásenie ministra spravodlivosti Štefana Harabina, ktorý nemá problém podporiť návrh na ich zrušenie.

"Ak bude takýto návrh v súlade s ústavou, bude vyriešený prechod sudcov, lukratívne budovy súdov by sa nestali predmetom realitného biznisu, tak s tým nemám problém," uviedol minister pre agentúru SITA.

Ministrovo vyjadrenie Miššíka prekvapilo. "K takejto vážnej veci sa predsa nevyjadrujem bez odborných debát. Myslím, že tam môžu byť osobné animozity voči vedeniu Vyššieho vojenského súdu," povedal Miššík, pričom narážal na skutočnosť, že Harabin odvolal šéfa Vyššieho vojenského súdu Ondreja Samaša s rekodifikačnej komisie Trestného zákona.

Podľa Miššíka je otázne, komu prospieva zneisťovanie vojenského súdnictva a kto sa bojí vojenských súdov. Zároveň upozornil, že pokusy dostať políciu spod jurisdikcie vojenských súdov boli už niekoľkokrát. "Na vojenské súdy nie sú lokálne väzby, ktoré by asi niektorí chceli mať, pretože je omnoho ťažšie ovplyvňovať vojenský súd, ktorý sedí v Trenčíne a zároveň nemať väzby na príslušný okresný súd," zdôraznil poslanec.

Zdielať na

Najčítanejšie správy