Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lídri sa dohodli na podobe štátného rozpočtu
Zdielať na

Lídri sa dohodli na podobe štátného rozpočtu

Zdroj: SITA

Podľa Fica bude schválený na budúci štvrtok na zasadnutí vlády a získa aj podporu v Národnej rade. Žiadne pozmeňujúce návrhy sa už dávať nemajú.

Predsedovia vládnych strán Robert Fico, Vladimír Mečiar a Ján Slota sa v utorok vo Vysokých Tatrách dohodli na podobe štátneho rozpočtu na budúci rok.

Návrh rozpočtu, dohodnutý vo vile Kamzík v Starom Smokovci, bude podľa Fica schválený vo štvrtok na zasadnutí vlády a získa aj podporu v Národnej rade Slovenskej republiky. Lídri koalície sa tiež dohodli, že členovia vlády, ani koaliční poslanci už nebudú dávať k schválenému návrhu rozpočtu žiadne pozmeňujúce návrhy.

Jedinú výhradu má predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. "Nebolo preukázané nutné navýšenie zdrojov pre Slovenskú informačnú službu o 200 miliónov korún," povedal po rokovaní Vladimír Mečiar. HZDS navrhuje tieto peniaze presunúť do rezortu zdravotníctva alebo ako účelový zdroj pre osoby ťažko alebo nevyliečiteľne choré. ĽS-HZDS to prednesie ako pozmeňujúci návrh k štátnemu rozpočtu.

Lídri koalície sa osobitne zaoberali kapitolami ministerstva pôdohospodárstva a doplácaním k priamym platbám. "Našli sme riešenie, ktoré vyhovuje všetkým trom stranám," uviedol Fico. Rezort pôdohospodárstva bude mať navýšený rozpočet o 500 miliónov korún z vlastných príjmov. Platby poľnohospodárom by mali dosiahnuť až 80 percent priemeru EÚ. Rezort pôdohospodárstva by mal na budúci rok mať k dispozícii 29,078 miliárd korún, vrátane zdrojov z fondov Európskej únie.

V rezorte školstva sa koaliční lídri dohodli na navýšení prostriedkov na vedu a výskum o 400 miliónov korún a pre Úrad geodézie, kartografie a katastra o 200 miliónov korún. Koalícia sa dohodla na podpore zmeny zákona o sociálnom poistení, ktorá zabezpečí zníženie deficitu Sociálnej poisťovne minimálne o 2 miliárd korún. "Prostriedky, ktoré na to budú použité, budú ešte predmetom diskusie medzi predsedami politických strán na nasledujúcej koaličnej rade," doplnil Fico.

Koalícia sa tiež dohodla na vládnej novele zákona, ktorou sa mení a dopĺňa zákon o dani z príjmu, týkajúcej sa dodatočného zdanenia poisťovní a bánk. Tento zákon má zabezpečiť na budúci rok príjmy na úrovni približne 3 miliárd korún. "Tieto dva návrhy zákonov sú podmienkou na schválenie štátneho rozpočtu," povedal Fico. V oblasti zdravotníctva sa koaliční lídri dohodli na zvýšení poistného štátu za vybrané skupiny osôb zo štyroch na 4,5 percent. "Do ďalších rokov to budeme zvyšovať, aby do konca volebného obdobia bol naplnený záväzok vlády ísť na päť percent," povedal Fico.

Deficit verejných financií v roku 2007 bude podľa Fica plne zodpovedať kritériám Maastrichtu a bude nižší ako tri percentá. "Ja verím, že bude na úrovni okolo 2,8 percenta," povedal Fico. Návrh rozpočtu na rok 2008, ako ho schválili lídri koaličných strán, podľa Fica úplne zodpovedá maastrichtským kritériám. Návrh rozpočtu na budúci rok je podľa Fica významný krok k euro v januári 2009. Možné výhrady Eurostatu sú podľa Mečiara už zapracované v návrhu rozpočtu. Deficit na rok 2008 bude v zmysle Paktu rastu a stability nižší o 0,5 percentuálneho bodu v porovnaní s rokom 2007, dodal Fico.

Zdielať na

Najčítanejšie správy