Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ministerstvo podľa ochranárov kúpilo stroj času
Zdielať na

Ministerstvo podľa ochranárov kúpilo stroj času

Zdroj: internet

Ochrancovia životného prostredia žiadajú ministerstvo životného prostredia zverejnenie údajov o nákupe stroju času. Chcú vedieť, kedy ho ministerstvo kúpilo, či urobilo verejné obstarávanie a či existuje smernica na jeho používanie.

Ochrancovia životného prostredia dnes zaslali Ministerstvu životného

prostredia (MŽP) SR žiadosť o zverejnenie údajov, odkedy má ministerstvo k dispozícii stroj času, či jeho nákup prebehol verejným obstarávaním a či existuje organizačná smernica na jeho používanie.

Na MŽP SR sa s touto žiadosťou obrátili predstavitelia Lesoochranárskeho zoskupenie Vlk kvôli faxu, ktorý odtiaľ dostali. Zoskupenie VLK totiž minulý týždeň podalo trestné oznámenie na ministra, ktorý sa podľa nich dopustil trestného činu marenia povinností verejného činiteľa tým, že nevydal rozhodnutia o legálnosti ťažby v Tichej a Kôprovej doline v stanovenom termíne.

Ministerstvo vzápätí oznámilo prípravu žaloby na LZ VLK kvôli poškodzovaniu dobrého mena ministra Izáka, a faxom oznámilo LZ VLK, že rozhodnutie o legálnosti ťažby už bolo vydané. Šéf Vlku Juraj Lukáč však vysvetľuje: „Štvrtého októbra sme dostali fax, datovaný druhým októbrom, kde nám ministerstvo oznamuje, že rozhodnutie nám už zaslali - tretieho októbra. Keďže je nepredstaviteľné, aby takýto vysoký štátny orgán antidatoval dokument s cieľom chrániť ministra pred trestným stíhaním, zostáva jediná možnosť - na ministerstve používajú stroj času.“

O ministerský stroj času prejavili záujem aj ďalšie environmentálne mimovládne organizácie. „Pokiaľ dokážu úradníci vydať potvrdenie o zaslaní dokumentu o deň skôr, než dokument odoslali, mohli by nám posielať informácie ešte predtým, než my o ne požiadame,“ komentuje situáciu Juraj Smatana z Klubu Strážov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy