Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Za mŕtvolku v mrazničke nepôjde do väzenia
Zdielať na

Za mŕtvolku v mrazničke nepôjde do väzenia

Zdroj: search.creativecommons.org/ilustračné

Slovenske, ktorá ukrývala až osem rokov mŕtvolku svojho novorodeniatka v mrazničke, uložili na základe dohody o vine a treste podmienečný trest so skúšobnou dobou.

Slovenka, ktorá niekoľko rokov ukrývala mŕtvolku svojho už mŕtvo narodeného dieťaťa v mrazničke, zatiaľ do väzenia nepôjde. Okresný súd v Ružomberku totiž dal na názor znalcov, ktorí určili, že žena dieťa nezabila, pretože sa už narodilo mŕtve. Za hanobenie mŕtveho tela na základe dohody o vine a treste jej bol uložený podmienečný trest na 12 mesiacov s trojročnou skúšobnou dobou.

Mŕtve telíčko novorodenca našli tento rok v marci náhodou pracovníci sťahovacej firmy, ktorí rodinu sťahovali z bytu v Ružomberku. Podľa skôr zverejneného znaleckého posudku sa novoredenec udusil krátko pred pôrodom alebo počas neho. Matka rodila mimo zdravotníckeho zariadenia.

Tri ďalšie deti ani susedia súdeného manželského páru o mŕtvom dieťati nič nevedeli. Rodičia mŕtvolku v mrazničke mali osem rokov.

Vďaka posudku manželom nehrozilo stíhanie za vraždu. Súd im však za hanobenie mŕtveho tela mohol uložiť až päťročný trest. Dohodu o vine a treste, ktorá je novým nástrojom v slovenskom trestnom zákonníku, uzavreli s prokurátorom matka i otec mŕtveho dieťatka. Na rozdiel od svojej manželky však muž dostal nižší trest - šesť mesiacov podmienečne so skúšobnou dobou na jeden rok.

Zdielať na

Najčítanejšie správy