Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ľubovnianske múzeum končí v Kláštore kartuziánov
Zdielať na

Ľubovnianske múzeum končí v Kláštore kartuziánov

Zdroj: pieniny.sk

Kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore je podľa Pavelčíkovej špecifický v rámci Slovenska tým, že prezentuje kláštor a pôsobenie dvoch reholí kartuziánov a kamaldulov, ktoré už na Slovensku nie sú.

Ľubovnianske múzeum po ôsmich rokoch odchádza z Kláštora kartuziánov v Červenom Kláštore. Riaditeľka múzea Monika Pavelčíková hovorí, že z ekonomickej stránky miesto už nie je pre múzeum výhodné.

Vlastníkom Kláštora je Pamiatkový úrad. Výpoveď z nájmu dalo Ľubovnianske múzeum po zvýšení nájomného na budúci rok. "Sú tam nové zámery s celým objektom Červeného kláštora, tak im dávame priestor tým, aby ich zrealizovali," doplnila Pavelčíková.

Kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore je podľa Pavelčíkovej špecifický v rámci Slovenska tým, že prezentuje kláštor a pôsobenie dvoch reholí kartuziánov a kamaldulov, ktoré už na Slovensku nie sú. "Žiadne múzeum na Slovensku neprezentuje život rehoľných rádov," doplnila Pavelčíková.

Ľubovnianske múzeum nastúpilo do Červeného Kláštora v roku 2000, kedy ešte prevádzkovalo múzejnú expozíciu Východoslovenského múzea. V roku 2001 sprístupnili vlastnú expozíciu.Získali napríklad z kartuziánskeho kláštora v slovinskom Pleteri habity, literatúru a hlavne veľmi cenný antifonár z roku 1612. Všetky exponáty vo vlastníctve Ľubovnianskeho múzea skončia v iných expozíciách múzea.

Muzeálnu expozíciu v Červenom Kláštore by mala v budúcom roku spravovať Agentúra projektového manažmentu (APM) AX, ktorá má v správe ostatné časti kláštorného komplexu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy