Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Urbáni proti predčasným dôchodkom, trvá na novele o sociálnom poistení
Zdielať na

Urbáni proti predčasným dôchodkom, trvá na novele o sociálnom poistení

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Sme za stimuly pre zamestnávateľov, aby zamestnávali aj starších ľudí a tí neodchádzali do dôchodku, pretože na Slovensku chýba pracovná sila, tvrdí Urbáni.

Ľudová strana-HZDS trvá podľa jej podpredsedu Milana Urbániho na svojich podmienkach, ktoré predložila k návrhu novely zákona o sociálnom poistení.

"Požadujeme otvorenie systému len pre ľudí, pre ktorých je to nevýhodné," povedal v nedeľu Urbáni pre agentúru SITA. Podľa neho ide o ľudí starších ako 50 rokov a s príjmom nižším ako 11 tis. Sk za mesiac.

ĽS-HZDS je tiež proti predčasným dôchodkom. "Sme za stimuly pre zamestnávateľov, aby zamestnávali aj starších ľudí a tí neodchádzali do dôchodku, pretože na Slovensku chýba pracovná sila," povedal Urbáni.

Podľa Urbániho treba pripraviť analýzu a dopadovú štúdiu pre zmenu percentuálneho pomeru odvodov do prvého a druhého piliera, čo Slovensku odporučila aj Medzinárodná organizácia práce. "Jednou z možností, ako zachrániť prvý pilier, je dočasne znížiť v druhom pilieri pomer odvodov," zdôraznil Urbáni. Podľa neho tiež ĽS-HZDS trvá na zotrvaní matiek a invalidov v druhom dôchodkovom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy