Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jureňa so Štefancom si "tľapli" a zhodli sa, vláda sa musí uskromniť
Zdielať na

Jureňa so Štefancom si "tľapli" a zhodli sa, vláda sa musí uskromniť

Zdroj: SITA/Michal Burza

Návrh štátneho rozpočtu vláda prerokuje už na najbližšej schôdzi a podľa ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu v parlamente bez problémov prejde.

Návrh štátneho rozpočtu vláda prerokuje už na najbližšej schôdzi a podľa ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu v parlamente bez problémov prejde. Podľa poslanca SDKÚ-DS Ivana Štefanca sú takzvané nové kritériá na prijatie eura výsledkom obáv európskych inštitúcií o udržateľnosť pozitívneho ekonomického vývoja na Slovensku.

Podľa Jureňu návrh štátneho rozpočtu na budúci rok bude dobrý, podrobnosti o výsledkoch sobotňajšej schôdzky koaličných lídrov na túto tému však nateraz nevedel.

"Naše stanovisko k rozpočtu je v zásade ústretové," povedal Jureňa s tým, že ĽS-HZDS zohľadní najmä svoje priority. V rezorte pôdohospodárstva, ktoré je prioritou ĽS-HZDS, Jureňa predpokladá dohodu, preto si myslí, že rozpočet bez problémov prejde. Štefanec trvá na názore opozície, že návrh štátneho rozpočtu je nedorobok.

Upozornil, že návrh má byť do 15. októbra v parlamente a stále zostáva jeho pripravenosť na veľmi nízkej úrovni, lebo vláda jeho prípravu podľa neho podcenila. Jureňa to odmietol s tým, že sa rozpočet finalizuje a vláda ho prerokuje už na najbližšej schôdzi a termín na predloženie do parlamentu stihne. Zdôraznil, že pri príprave rozpočtu vláda dôsledne sleduje plnenie maastichtských kritérií na prijatie eura.

"Táto vláda sa správa veľmi úsporne a pragmaticky aj keď neprivatizuje," dodal Jureňa s tým, že aj napriek tomu sa snaží hľadať cesty naplnenia priorít, akými je napríklad budovanie diaľnic. Podľa Štefanca bude mať vláda o 104 miliárd viac príjmov ako minulá. Jureňovi tiež pripomenul, že sa nerealizovalo nič z plánovaných úspor na štátnej byrokracii. "Budúcnosť je vo vzdelaní, tam dávate stále menej. Vy sa skôr zameriavate na megalomanské projekty, ktorých budúcnosť je neistá," povedal Štefanec.

Ani prípadné zahrnutie Národnej diaľničnej spoločnosti a verejnoprávnych médií do okruhu verejných financií by podľa Štefanca a Jureňu nemali pri úspornej politike vlády skomplikovať plnenie kritérií na prijatie eura. Takzvané nové kritériá na prijatie eura zo strany Európskej centrálnej banky resp. Eurostatu, ktoré sa objavujú, sú podľa Štefanca dôsledkom obáv z neudržateľnosti pozitívneho ekonomického vývoja vzhľadom na kroky vlády.

Zdielať na

Najčítanejšie správy