Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Biojarmok Košičanom chutil, snažili sa najmä o osvetu
Zdielať na

Biojarmok Košičanom chutil, snažili sa najmä o osvetu

Zdroj: Chris Buecheler/ilustračné

Dominikánske námestie v Košiciach sa stalo hostiteľom takmer tridsiatich vystavovateľov bioproduktov. Išlo o ich prezentáciu a popularizáciu vrátane ochutnávky. Chlieb bez droždia, syry, kompóty, syrupy či bylinkové liečivá - paleta ponuky bola pestrá.

Takmer tridsať vystavovateľov prezentovalo svoje výrobky na prvom biojarmoku, ktorý sa konal dnes na starom "pľaci" na Dominikánskom námestí v Košiciach. Ako uviedol Štefan Bačo z občianskeho združenia Bačovská škola, nejde o jarmok v pravom slova zmysle, skôr o prezentáciu a popularizáciu bioproduktov, vrátane ochutnávky, ako aj možnosť dialógu medzi biofarmármi a verejnosťou.

Súčasťou biojarmoku boli aj stánky ľudových remeselníkov využívajúcich na svoju tvorbu prírodné materiály. "Našou snahou je v prvom rade zoznámiť širokú verejnosť s bioprudktmi ako takými, pretože v tomto smere je podľa môjho názoru na východe Slovenska nedostatočná osveta, hoci práve tu v uplynulých rokoch pôsobil jeden z najznámejších pestovateľov a propagátorov ekologického poľnohospodárstva Ján Šlinský, ktorý sa tu ale stretol s nepochopením a dnes pracuje na západnom Slovensku," hovorí Štefan Bačo.

Ako doložil, na biojarmoku chýba nielen on, ale aj viacerí ďalší biofarmári z okolia Košíc, ktorí sa prihlásili na podobné podujatie, ktoré je v rovnakom čase na západnom Slovensku.

Bačovská škola v spolupráci s košickou potravinárskou strednou školou pripravila a ponúkala na ochutnanie chlebík zo špaldovej múky, ktorý sa pripravuje bez použitia droždia. "Jeho prednosťou je, že vďaka špaldovej múke má oveľa vyššiu nutričnú hodnotu, viacej vitamínov, je ľahšie stráviteľný a dlhšie vydrží ako chlieb pripravený z normálnej múky a droždia," vysvetľovala záujemcom Slavomíra Mareková z Bačovskej školy.

Pestrú paletu syrárskych produktov ponúkal stánok firmy Syrex zo Zázrivej počnúc klasickým ovčím syrom a žinčicou, cez zázrivskú špecialitu syrové korbáčiky neúdené aj údené až po syry s prímesou rôznych byliniek.

Kevin Walsh/ilustračné

Mimoriadne bohatú škálu ekoproduktov - od kompótov a sirupov až po bylinkové liečivá - predstavovala fytoterapeutka Marianna Babula Líšková. "Poznávať liečivé bylinky a ich moc ma už od detstva učila moja babka, neskôr som absolvovala rôzne odborné kurzy. Je to moja záľuba. Mnohé liečivky si pestujem sama, iné zbieram v prírode a pripravujem z nich čaje, sirupy a tinktúry, ako aj homeopatiká," hovorí Líšková.

Proti nachladnutiu a chrípke v jesennom období odporúča čaje alebo sirupy z kvetu bazy čiernej alebo skorocelu. Viacerí tu ponúkali ekologicky pestovanú zeleninu a ovocie.

Pestrú paletu výrobkov z prírodných materiálov ponúkali remeselníci. Návštevníci mohli obdivovať úžitkovú keramiku z dielne Jaroslava Leňa, rôzne výrobky z dreva a z kameňa z dielne Ferencza Györgya z Veľkých Kapušian, či fujary a píšťalky Pavla Tomka z Trebišova a Ľubomíra Kopčáka z Betlanoviec v Slovenskom raji.

"V každom väčšom európskom meste sa v jeseni konajú biojarmoky a verím, že sa nám podarí založiť túto tradíciu aj v Košiciach, ktorý pripravíme na základe výsledkov ankety, ktorú počas jarmoku robíme medzi návštevníkmi," povedal Bačo.

Zdielať na

Najčítanejšie správy