Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pre žilinské školy zisk z daní až 1,5 milióna korún
Zdielať na

Pre žilinské školy zisk z daní až 1,5 milióna korún

Zdroj: wikipedia.org

Peniaze získali materské, základné a stredné školy v žilinskom regióne z dvoch percent dane z príjmov cez projekt nadácie Spoločne pre región.

Takmer 1,5 milióna korún získalo 49 materských, základných a stredných škôl v žilinskom regióne z dvoch percent dane z príjmov cez projekt nadácie Spoločne pre región. Na účty škôl poputujú peniaze podľa toho, aká suma sa vyzbierala pre jednotlivé školské zariadenia.

Najviac - vyše 137-tisíc získala Základná škola (ZŠ) Vendelína Javorku v Žiline, ZŠ Snežnica pôjde na účet vyše 96 tisíc a ZŠ Slovenských dobrovoľníkov Žilina viac ako 87-tisíc korún. Ide už o tretí ročník projektu, do prvého za zapojilo 19 škôl a vyzbieralo sa takmer 600-tisíc, v druhom ročníku to už bolo už 44 škôl a vyzbieralo sa viac ako 1,3 milióna korún.

Školy sa tento rok zaviazali použiť financie na športové účely. Podľa zástupkyne riaditeľky ZŠ V. Javorku Idy Pavlovičovej majú ich žiaci veľký záujem o šport, na škole je päť športových krúžkov. "Snažíme sa získať rodičov, presvedčiť ich, že peniaze pôjdu pre ich deti, aby mohli športovať v kvalitne vybavenej telocvični," uviedla Pavlovičová.

Projekt podľa žilinského župana Juraja Blanára pomáha tým školám, ktoré si nezaložili vlastnú nadáciu, alebo občianske združenie, zapojiť sa do získavania dvoch percent z odvedených daní. "Chcem vyjadriť presvedčenie, že dve percentná zostanú naďalej v platnosti, že sa odbúrajú všetky deformácie, ktoré sú s tým spojené, aby naozaj mohli slúžiť pre tých, ktorí to potrebujú," dodal Blanár.

Predseda správnej rady nadácie George Trabelssie verí, že sa do štvrtého ročníka projektu zapojí ešte viac organizácií a vyzbiera sa cez dva milióny korún. Do nového ročníka vložila nadácia už aj štartovaciu čiastku 200-tisíc korún.

Zdielať na

Najčítanejšie správy