Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Únia žien apeluje, na prevenciu rakoviny je málo peňazí
Zdielať na

Únia žien apeluje, na prevenciu rakoviny je málo peňazí

Zdroj: akirsa

Slovensko dostalo za výsledky v prevencii a liečbe rakoviny negatívne ohodnotenie od medzinárodného Úradu na ochranu pacientov ( Health Consumer Powerhouse).

Slovenská republika v porovnaní s ostatnými štátmi EÚ vynakladá málo prostriedkov na prevenciu a liečbu onkologických ochorení, uvádza sa vo vyhlásení Únie žien Slovenska (ÚŽS) pri príležitosti konferencie o prevencii a liečbe onkologických ochorení, ktorú dnes v Bratislave zorganizovala ÚŽS v spolupráci s Národným onkologickým ústavom.

Na konferencii sa zúčastnila aj poslankyňa Európskeho parlamentu Irena Belohorská. Vyhlásením chcú účastníčky konferencie z ÚŽS upozorniť kompetentné orgány na situáciu v oblasti prevencie a liečby onkologických ochorení na Slovensku a požiadať ich o konkrétne kroky.

ÚŽS vo vyhlásení upozorňuje, že Slovensko dostalo za výsledky v prevencii a liečbe rakoviny negatívne ohodnotenie od medzinárodného Úradu na ochranu pacientov ( Health Consumer Powerhouse). ÚŽS žiada Ministerstvo zdravotníctva SR, aby využilo prostriedky EÚ na zapojenie sa do skríningového programu, ktorý nám v októbri 2006 odporučila Európska komisia.

Apeluje na ministra financií, aby navýšil rozpočet pre ministerstvo zdravotníctva na prevenciu a liečbu rakoviny a na Vládu SR, aby podporila vedu a výskum v tejto oblasti a urýchlene zastavila únik špecialistov a odborníkov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy