Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Smer-SD neuvažuje o výmene koaličných partnerov
Zdielať na

Smer-SD neuvažuje o výmene koaličných partnerov

Zdroj: SITA/Nina Bednáriková

Smeru spôsobuje problémy SNS, európski socialisti ho pre ňu nechcú prijať späť.

Rozhodnutie Strany európskych socialistov (PES) odložiť obnovenie členstva strany Smer-SD vo frakcii eurosocialistov nemá žiadny vplyv na schopnosť vlády presadzovať záujmy Slovenskej republiky v zahraničí.

V diskusnej relácii SRo Sobotné dialógy to vyhlásil minister kultúry a podpredseda Smeru Marek Maďarič. Vylúčil tiež, že by v Smere, ktorý má problémy pre kontroverzné výroky lídra koaličnej SNS Jána Slotu, prebiehala diskusia o možnosti predčasných volieb.

"Žiadne úvahy o predčasných voľbách, nám na tejto koalícii záleží", povedal Maďarič. Zopakoval, že Smer sa od vyjadrení Slotu na adresu Maďarov dištancuje, súčasne však poznamenal, že ich treba vidieť v kontexte postojov politikov Strany maďarskej koalície (SMK).

Predseda SMK Pál Csáky by slovensko-maďarské vzťahy v súčasnosti neoznačil ako veľmi zlé. Za stupňovaním napätia vidí snahu vlády odviesť pozornosť od vlastnej neschopnosti riešiť problémy v sociálnej oblasti a zdravotníctve. Podľa Csákyho by Smer rozhodnutie eurosocialistov nemal zľahčovať, pretože oslabuje akceptovanie vládnej politiky v zahraničí. Smeru sa nedarí držať SNS na uzde, skonštatoval.

Maďarič nesúhlasí s tým, že by sa napätie medzi Slovenskou a Maďarskou republikou stupňovalo. Vzájomné vzťahy sa podľa neho ochladia vždy, keď maďarská strana alebo SMK začne otvárať tému politickej autonómie, prípadne spochybňuje tzv. Benešove dekréty.

Povedal tiež, že slovenská vláda nemá dôvod zvažovať vo vzťahu k Maďarskej republike jednostranné "gesto zmierenia", ktorým by sa pokúsila konsolidovať naštrbené susedské vzťahy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy