Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko pred Európskym súdom prehralo v prípade tušických vrážd
Zdielať na

Slovensko pred Európskym súdom prehralo v prípade tušických vrážd

Zdroj: wikipedia.org

Súd tak dal za pravdu Dane Kontrovej, ktorá márne žiadala políciu o ochranu pred manželom, ktorý následne v decembri 2002 zavraždil ich dve deti a potom zabil aj seba.

Slovensko definitívne prehralo na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu v prípade takzvanej tušickej tragédie. Súd tak dal za pravdu Dane Kontrovej, ktorá márne žiadala políciu o ochranu pred manželom, ktorý následne v decembri 2002 zavraždil ich dve deti a potom zabil aj seba. Informoval o tom dnes denník Sme.

Podľa denníka senát Veľkej komory súdu tento týždeň zamietol sťažnosť Slovenska proti rozhodnutiu z mája. Vtedy súd nariadil vyplatiť Kontrovej 25-tisíc eur ako nemajetkovú ujmu a 4 300 eur ako súdne trovy. Slovensko sa odvolalo. Dnes je už rozsudok právoplatný. Podľa dostupného internetového odkazu však súd definitívne rozhodol ešte v septembri.

Súd uznal, že slovenské úrady porušili právo Kontrovej a jej detí na ochranu života a právo na účinný právny prostriedok nápravy, ktorý garantuje Európsky dohovor o ľudských právach.

Kontrová, ktorá v súčasnosti podľa denníka žije v Česku, sa po tragédii najskôr dvakrát neúspešne obrátila na Ústavný súd so sťažnosťou proti polícii v Michalovciach. Regionálne súdy tiež zamietli žalobu proti policajtom. Prípad však nakoniec z podnetu generálneho prokurátora znovu otvoril Najvyšší súd, v septembri 2006 potom dostali traja policajti podmienečné tresty za marenie úlohy verejného činiteľa a nedbanlivosť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy