Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vysťahovaným Maďarom odhalili pamätník, Sziliová sa iba prizerala
Zdielať na

Vysťahovaným Maďarom odhalili pamätník, Sziliová sa iba prizerala

Zdroj: SITA/Michal Burza

Sziliová, ktorej príchod vzbudil značnú pozornosť po slovenskej kritike nedávnej návštevy maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma v Komárne, na akcii spolku maďarskej menšiny Csemadok nevystúpila s prejavom.

Za účasti predsedníčky maďarského parlamentu Katalin Sziliovej dnes odhalili pamätný stĺp pri príležitosti 60 rokov od vysídlenia maďarských rodín z bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice. Sziliová, ktorej príchod vzbudil značnú pozornosť po slovenskej kritike nedávnej návštevy maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma v Komárne, na akcii spolku maďarskej menšiny Csemadok nevystúpila s prejavom.

Po slávnostnej omši v kostole svätého Mikuláša a položení kvetov k pamätníku sa Sziliová neskôr zúčastnila na otvorení výstavy Never Again (Nikdy viac): 1945 - 48. S médiami odmietla hovoriť; odkázala, že prišla oslavovať, nie rozprávať. Rovnako sa nechcel vyjadrovať ani predseda opozičnej Strany maďarskej koalície (SMK) Pál Csáky, ktorý bol tiež medzi účastníkmi akcie.

Návšteva sa uskutočnila krátko po ochladení slovensko-maďarských vzťahov. Sziliová minulý týždeň zrušila plánované stretnutie so svojím slovenským kolegom Pavlom Paškom po tom, čo slovenský parlament schválil deklaráciu o nemennosti takzvaných Benešových dekrétov, ktoré postihli aj polmiliónovú maďarskú menšinu na južnom Slovensku. Dnešnú návštevu na pozvanie Csemadoku označila Sziliová ako súkromnú. Paška sa v piatok vyjadril, že nepovažuje Sziliovej krok za šťastný.

Predsedníčka základnej organizácie Csemadoku v Podunajských Biskupiciach Elza Nagyová tvrdila, že Sziliovú pozvali asi pred mesiacom ako súkromnú osobu. "My sme boli sami prekvapení, že ako súkromnú návštevu to prijala," povedala Nagyová. Podľa nej ako súkromná osoba prišiel aj predseda SMK Csáky, keďže je členom Csemadoku a občanom Podunajských Biskupíc. Práve Csemadok by chcel zmierniť nedorozumenie medzi Slovákmi a Maďarmi, dodala.

Vláda premiéra Roberta Fica sa v stredu ostro ohradila proti tomu, že maďarský prezident počas súkromnej návštevy Komárna kritizoval parlamentné vyhlásenie o dekrétoch. Dnes minister kultúry Marek Maďarič spochybnil, že slovenskí Maďari boli po druhej svetovej vojne vyháňaní do Maďarska pre svoju národnosť.

Už doobeda sa v hlavnom meste uskutočnila iná maďarská spomienková slávnosť. Pamiatku 6. októbra, počas ktorého si Maďari pripomínajú výročie popravy generálov revolúcie z rokov 1848 až 1849, si dnes v Bratislave uctil aj bývalý maďarský minister zahraničných vecí Géza Jeszenszky. Spolu s Csákym a ďalšími prítomnými navštívil pamätník jedného z dôstojníkov povstaleckej armády na evanjelickom cintoríne pri Kozej bráne.

Zdielať na

Najčítanejšie správy