Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Sokol pracoval aj pre komunistickú kontrarozviedku
Zdielať na

Sokol pracoval aj pre komunistickú kontrarozviedku

Vyzerá to tak, že arcibiskup Ján Sokol nielen dodával Štátnej bezpečnosti informácie o cirkvi, ale slúžil aj na vnášanie dezinformácií a kontrarozviednu činnosť. VIDEO: Písomné dokumenty, osobné výpovede.

Už dávno sa vie, že pod krycím menom Špirituál viedla komunistická ŠtB spolupracovníka, ktorého údaje sa zhodujú s údajmi dnešného arcibiskupa Jána Sokola. Ten pod tlakom faktom priznal stretávanie sa s agentmi ŠtB, ale tvrdí, že im nič dôležité nehovoril. Teraz sa objavili dôkazy, že Špirituál bol aktívnejší spolupracovník než sa doteraz zdalo.

Podľa dokumentov Ústavu pamäti národa (ÚPN) Špirituál nielen donášal na kňazov, ale aktívne pracoval aj pre kontrarozviedku. Bol zaradený medzi ďalších spolupracovníkov, ktorých úlohou bolo vnášať do cirkevných kruhov dezinformácie a falošné správy, ktoré vyhovovali komunistickej tajnej službe.

Z plánu z plánu činnosti II. odboru ŠtB na rok 1984 vyplýva, že „Štátna bezpečnosť nepovažovala Jána Sokola za bežného spolupracovníka. Keďže jeho správy hodnotila ako mimoriadne cenné, rozhodla sa ho využiť v boji proti vnútornému nepriateľovi.“

V tom čase bol Sokol, ktorý pôsobil na fare v Seredi, osvedčeným zdrojom informácií pre represívne zložky. Svoj riadiaci orgán informoval o činnosti saleziána Fáberu v Ríme, názoroch kňazov na kňažské združenie Pacem in Terris či hladovke bohoslovcov. Štb mala od neho poznatky nielen o biskupovi Gábrišovi, ale dokonca aj o údajnom členovi Svedkov Jehovových.

Podľa pracovníka archívu ÚPN Patrika Dubovského sa dokonca dostal Ján Sokol do kurióznej situácie: informoval ŠtB o svojom kaplánovi v Seredi Imrichovi Šišulákovi, ktorý neskôr takisto slúžil Štátnej bezpečnosti v jeho zväzku sa viackrát objavuje Sokolove meno.

Existujú záznamy, že Sokol ako tajný spolupracovník Špirituál komunikoval s ŠtB až do nežnej revolúcie. No o jeho zapojení do kontrarozviednej činnosti sa doteraz nehovorilo.

Zdielať na

Najčítanejšie správy