Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Rómom sa nepáči, že vláda nedodržiava sľuby
Zdielať na

Rómom sa nepáči, že vláda nedodržiava sľuby

Združenia riešiace problémy Rómov, nie sú spokojné s doterajším plnením programového vyhlásenia vlády v rómskej oblasti.

Vláda mešká s riešením chudoby Rómov, myslia si predstavitelia Inštitútu rómskej verejnej politiky a Nadácie Milana Šimečku. Ako na dnešnej tlačovej besede povedal Ladislav Oravec z nadácie, chudoba sa dá riešiť len vtedy, ak sa jasne povie, na čom bude postavená sociálna politika štátu v najbližších rokoch.

Podľa neho vláda by mala čo najskôr legislatívne zadefinovať pojmy, ako napríklad existenčné minimum, sociálne minimum, stav hmotnej a sociálnej núdze či sociálne bývanie. "V tejto oblasti naozaj máme pocit, že za rok sa toto malo stať," uviedol Oravec s tým, že keď budú zadefinované pojmy, môžu nasledovať ďalšie kroky.

Peter Pollák z Inštitútu pre rómsku verejnú politiku vyhlásil, že nie sú spokojní s doterajším plnením programového vyhlásenia vlády v rómskej oblasti. Kritizuje aktivačné práce s tým, že "v mnohých prípadoch už absolútne neplatí, že sa oplatí pracovať". Nepáči sa mu, že vláda nedokázala zaviesť povinnú škôlku.

Podľa neho by takéto opatrenie pomohlo rómskym deťom. Pollák si myslí, že by sa malo začať riešiť aj sociálne bývanie. Pozitívne vnímajú navrhnutú novelu zákona o službách zamestnanosti a jednoduchšie podmienky pre získavanie peňazí z eurofondov.

Obe organizácie spracovali odpočet programového vyhlásenia vlády po roku Ficovej vlády. Stanislav Daniel z inštitútu uviedol, že správa je ponukou pre spoluprácu. "Nejde nám o kritizovanie vlády alebo jej vyzdvihovanie," dodal. Pri vypracovávaní odpočtu čerpali informácie najmä z médií, ale aj priamo z terénu.

V správe sa zaoberajú životom Rómov vo vylúčených komunitách. Podľa Daniela pri vyhodnocovaní sa zaoberali dopadom nekonania vlády. Predstavitelia inštitútu tvrdia, že problémy im narobilo, že neexistujú etnické dáta, z ktorých by mohli vychádzať. So zberom takýchto dát by preto rozhodne súhlasili.

V spracovávaní správ chcú pokračovať. Na konci funkčného obdobia vlády urobia komplexnú správu o splnení sľubov z programového vyhlásenia. Oravec vyhlásil, že od vlády neočakávajú, že problémy Rómov vyrieši do štyroch rokov kým sa jej skončí volebné obdobie, ale chcú pritlačiť na vládny kabinet, aby si uvedomil zodpovednosť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy