Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ornitológovia sa odvolali proti povoleniu na odstrel kormoránov
Zdielať na

Ornitológovia sa odvolali proti povoleniu na odstrel kormoránov

Zdroj: mikebaird

Rezort životného prostredia tak vyhovel žiadosti o výnimku Slovenského rybárskeho zväzu Rada Žilina, ktorý s reguláciou počtu kormoránov začal už v minulom roku.

Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko sa odvolala proti rozhodnutiu Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktorým sa povoľuje odstrel 800 kormoránov veľkých takmer na celom území SR, uvádza sa v tlačovej správe hovorcu SOS/BirdLife Slovensko Mareka Brinzíka.

Rezort životného prostredia vyhovel žiadosti o výnimku Slovenského rybárskeho zväzu Rada Žilina, ktorý s reguláciou počtu kormoránov začal už v minulom roku, keď bola výnimka na odstrel a plašenie kormoránov povolená iba vo vybraných častiach vodných tokov severného a stredného Slovenska, pokračuje správa.

„Dôvody, pre ktoré bola výnimka udelená, nie sú podľa nášho názoru podložené vedeckými štúdiami, ktoré by potvrdzovali, že výskyt kormorána je z hľadiska ochrany rýb a spôsobovania hospodárskych škôd problematický na takmer celom území Slovenska," v správe sa cituje Tomáš Blaškovič z SOS/BirdLife Slovensko, ktorý dodáva, "že existujúce štúdie zo zahraničia, napríklad z Rakúska a Nemecka dokazujú, že plašenie a streľba na rozsiahlom území nie sú účinné."

Skutočná výška škôd, ktoré spôsobuje kormorán Slovenskému rybárskemu zväzu je diskutabilná a podstatne nižšia ako ju prezentujú rybári, upozornil Brinzík.

„V žiadnom prípade nemožno škodu vyčísľovať jednoduchým vynásobením celkového počtu zimujúcich kormoránov a dennej dávky, ktorú kormorán v priemere skonzumuje," pripomenul Brinzík a dodal, "že v takomto prípade, by to znamenalo, že Slovenský rybársky zväz si nárokuje náhradu škody za každý kormoránom ulovený kus akéhokoľvek druhu ryby, ktorá sa v našich tokoch vyskytuje. V našich vodách sa kormorány totiž živia aj rybami, ktoré tu prirodzene žijú, rozmnožujú sa aj bez pomoci rybárov. Treba upozorniť, že kormorán veľký je prirodzenou súčasťou našej fauny a prirodzeným predátorom rýb, podobne ako ďalšie druhy rybožravého vtáctva, akými sú volavky, potápky, potápače alebo viaceré druhy dravých vtákov. Výskyt predátorov vo vodných ekosystémoch je rovnako nevyhnutný a normálny ako v ktoromkoľvek inom prostredí."

Na Slovensku prezimuje 8 000 až 9 000 kormoránov veľkých. Kritickými lokalitami, kde v dôsledku zásahov človeka, zmien vodného režimu a ďalších faktorov môže kormorán veľký ohrozovať niektoré pôvodné populácie ohrozených druhov rýb, je rieka Orava, Turiec, horný tok Váhu a horný tok Hrona.

Na týchto miestach možno súhlasiť so systematickým plašením a vytláčaním kormorána. V dolných tokoch Váhu a Hronu a na Malom Dunaji je však populácia kormoránov stabilizovaná už približne 10 rokov a ich prítomnosť neohrozuje populácie rýb, konštatuje sa v Brinzíkovej správe.

Zdielať na

Najčítanejšie správy