Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Židovská obec odmieta pokusy o glorifikáciu "otca národa"
Zdielať na

Židovská obec odmieta pokusy o glorifikáciu "otca národa"

Zdroj: Swift Sunrise/ilustračné

židovská komunita v SR vníma A. Hlinku predovšetkým ako meno, ktorého použitie je symbolom slovenského fašizmu.

Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR (ÚZ ŽNO v SR) odmieta akékoľvek pokusy o glorifikáciu osoby Andreja Hlinku.

V stanovisku ÚZ ŽNO v SR to uviedol výkonný predseda František Alexander, podľa ktorého bol ÚZ ŽNO v SR opakovane konfrontovaný s otázkou postoja židovskej komunity k zákonu, ktorý má deklarovať Hlinku ako "otca národa".

"Židovská komunita na Slovensku si je vedomá dátumu úmrtia A. Hlinku ešte pred vznikom slovenského štátu 14. marca 1939. Napriek tomu však nepovažuje použitie mena Andreja Hlinku v názve Hlinkových gárd (HG) alebo Pohotovostných oddielov Hlinkových gárd (POHG) za zneužitie tohto mena, ale naopak, za logický dôsledok jeho politiky a postojov," uvádza sa v stanovisku ÚZ ŽNO v SR.

Podľa stanoviska židovská komunita v SR vníma A. Hlinku predovšetkým ako meno, ktorého použitie je symbolom slovenského fašizmu z rokov 1939 - 1945. "Andrej Hlinka odmietal demokratické princípy 1. ČSR a s obdivom sa vyjadroval o politikoch ako boli Adolf Hitler a Benito Mussolini," uviedol F. Alexander.

Zdielať na

Najčítanejšie správy