Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rozvojová pomoc Slovenska by mala vzrásť
Zdielať na

Rozvojová pomoc Slovenska by mala vzrásť

Zdroj: BigBlonde

Počet adresátov našej rozvojovej pomoci by sa však podľa nej mal znížiť, aby pomoc jednotlivým krajinám bola efektívnejšia.

Slovenská pomoc cez rozvojové projekty by mala vzrásť zo súčasných 0,1 percenta HDP na 0,17 percenta v roku 2010 a na 0,33 percenta v roku 2015. V posledných troch rokoch SR poskytla na rozvojovú pomoc približne 1,6 mld Sk.

Taká istá suma by mala byť vyčlenená aj na budúci rok. Ako uviedla dnes na tlačovej besede štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Oľga Algayerová po stretnutí s námestníčkou ministerky zahraničných vecí USA Karen Hughes, SR poskytuje prioritne pomoc krajinám západného Balkánu, strednej Ázie, Ukrajine, Bielorusku a Afganistanu.

Počet adresátov našej rozvojovej pomoci by sa však podľa nej mal znížiť, aby pomoc jednotlivým krajinám bola efektívnejšia. Slovensko je donorskou krajinou od roku 2004 a pri poskytovaní rozvojovej pomoci spolupracuje aj s tretími krajinami ako sú Kanada, Rakúsko a USA. S USA napríklad Slovensko urobilo prieskum postavenia afganských žien. V spolupráci s USA chceme podľa Algayerovej pokračovať a prehlbovať ju.

Slovensko a USA sú podľa Hughes partneri, ktorí vyznávajú rovnaké hodnoty a spoločné presvedčenie v ľudskú slobodu, právny štát. "Naše spojenectvo je postavené na tom, že chceme, aby čoraz viac ľudí malo slobodu ako majú občania SR a USA," uviedla Hughes. Zároveň poukázala na to, že Slovensko môže rozvíjajúcim sa krajinám poskytnúť svoje skúsenosti z transformácie, čo im nemôžu dať USA a ani krajiny západnej Európy.

Hughes tiež oznámila, že ambasáda USA v SR poskytne 20-tisíc dolárov nadácii Pontis ako grant pre Srbsko. Nadácia pripravila v Srbsku projekt na rozvíjanie občianskej spoločnosti.


Zdielať na

Najčítanejšie správy