Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Internet zadarmo v Petržalke
Zdielať na

Internet zadarmo v Petržalke

Zdroj: Kai Hendry/ilustračné

Najväčšia mestská časť pripravuje na budúci rok projekt, ktorý by mal umožniť nielen verejným inštitúciám, ale aj občanom bezplatné pripojenie k internetu.

Do dnešného dňa bolo na sekretariát starostu Milana Ftáčnika doručených celkovo päť ponúk na realizáciu bezdrôtového internetového pripojenia WiFi – HotSpot. Pripojenie k internetu by malo byť zadarmo aj pre občanov.

V rámci napĺňania priorít petržalskej samosprávy na roky 2007 – 2010 vyhlásil totiž miestny úrad v mesiaci august výzvu na predloženie ponúk, ktoré budú projektovo riešiť myšlienku „bezplatného“ internetu v mestskej časti. Podľa predstáv starostu Milana Ftáčnika praktická realizácia projektu by mala umožniť bezplatné pripojenie do siete internetu nielen pre organizácie samosprávy (napr. školy, knižnice, miestne podniky), ale i pre obyvateľov vo vybraných lokalitách Petržalky.

Rozsah „bezplatného“ pripojenia by bol limitovaný časom (cca. 120 minút denne) a tiež možnosťou získavania bežných informácií zo stránok štátnych či verejných inštitúcií, získavania materiálov zo sféry spoločenského a verejného života.

Projektom, ktorý stojí na partnerstve medzi verejným a súkromným sektorom, chce od roku 2008 prispieť petržalská samospráva k zvýšeniu možnosti využívania elektronickej komunikácie. Jedným z krokov otvárania samosprávy voči verejnosti je uverejňovať všetkých dôležitých informácií na webovej stránke úradu (www.petrzalka.sk).

Miestny úrad dnes nad rámec zákona o slobodnom prístupe k informáciám zverejňuje prostredníctvom Elektronickej úradnej tabule všetky svoje rozhodnutia týkajúce sa verejných súťaži, výberových konaní či úradných oznámení. Týmto krokom sa vytvára väčší priestor pre osobnú participáciu Petržalčanov na správe vecí verejných.

Po poslednej inovácii petržalskej stránky (máj 2007) sa zvýšil počet jej návštevníkov o takmer 50% (priemerný počet bol 10.000 za mesiac, dnes je to nad 15.000 za mesiac). Výrazne stúpol tiež počet stiahnutých uverejnených informácií (priemerný počet bol 300.000 za mesiac, dnes je to v priemere 450.000 za mesiac).

Zdielať na

Najčítanejšie správy