Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
SDKÚ-DS: Začala petíciu proti zásahom do penzijného systému
Zdielať na

SDKÚ-DS: Začala petíciu proti zásahom do penzijného systému

Zdroj: SITA/Michal Burza

Ak sa v petičnej akcii podľa podpredsedníčky SDKÚ-DS Ivety Radičovej nazbiera aspoň 100-tisíc podpisov občanov, parlament bude povinný sa petíciou zaoberať.

SDKÚ-DS začala dnes vo všetkých krajských mestách na Slovensku petíciu proti negatívnym zásahom vlády do dôchodkového systému. Ako uviedla podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová, účasťou v petícii môžu občania vyjadriť svoj názor na návrh novely zákona o sociálnom poistení.

"Táto novela obsahuje návrhy, ktoré poškodzujú súčasných aj budúcich dôchodcov," uviedla. Ak sa v petičnej akcii podľa Radičovej nazbiera aspoň 100- tisíc podpisov občanov, parlament bude povinný sa petíciou zaoberať. Petičnú akciu podporujú aj KDH a SMK.

Petícia obsahuje osem požiadaviek, ktoré sú adresované parlamentu, prezidentovi, vláde a rezortu práce a sociálnych vecí. Ide o požiadavku zabezpečiť ústavným zákonom, aby sa neprijímali zmeny zhoršujúce postavenie dôchodcov a nepresadzovať zmeny v druhom pilieri v neprospech sporiteľov. Cieľom petície je tiež neznižovať v súčasnosti platnú výšku odvodov na dôchodkové sporenie a nezavádzať vyššie odvody na dôchodkové poistenie.

Medzi ďalšie požiadavky patrí zachovať právo na prácu občanom poberajúcim predčasný dôchodok, ako aj platenie príspevkov štátom do druhého piliera za osoby na materskej dovolenke, opatrovateľov a invalidné osoby. Interným doktorandom by sa mal na základe petície zachovať status zamestnancov a nemalo by sa predlžovať minimálne obdobie dôchodkového poistenia potrebné na vznik nároku na starobný a predčasný starobný dôchodok zo súčasných 10 rokov na 15 rokov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy