Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tohtoročnou dedinou roka Liptovská Teplička
Zdielať na

Tohtoročnou dedinou roka Liptovská Teplička

Zdroj: liptovskateplicka.sk

Táto obec bude mať právo reprezentovať Slovensko v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny, ktorú od roku 1990 vyhlasuje Európske pracovné spoločenstvo pre rozvoj vidieka a obnovu dediny so sídlom vo Viedni.

Tohtoročnou dedinou roku sa stala Liptovská Teplička z okresu Poprad. Táto obec bude mať právo reprezentovať Slovensko v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny, ktorú od roku 1990 vyhlasuje Európske pracovné spoločenstvo pre rozvoj vidieka a obnovu dediny so sídlom vo Viedni.

V tohtoročnom hodnotení 4. ročníka slovenskej súťaže sa na 2. mieste umiestnila obec Očová (okres Zvolen) a 3. miesto získala obec Pruské (okres Ilava). Agentúru SITA informovala tajomníčka hodnotiacej komisie súťaže Ivona Cimermanová.

Do súťaže sa prihlásilo 20 obcí z celého Slovenska. Súťažiace obce museli prezentovať komplexne rozsah obnovy dediny vo všetkých kategóriách, pričom bola hodnotená ojedinelosť a originalita prístupov a myslenia obyvateľov pri obnove. Súťaž bola vyhlásená v marci na konferencii Cesta slovenskej dediny do Európy.

Vyhlasovateľmi súťaže sú Slovenská agentúra životného prostredia pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR a v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska a Spolkom pre obnovu dediny. Ceny súťaže Dedina roka 2007 sú čestné, udelí ich minister životného prostredia Jaroslav Izák vo víťaznej obci Liptovská Teplička v novembri. Ocenené obce získajú nárok na dotáciu v nasledujúcom roku pri podaní úspešného projektu do Programu obnovy dediny.

V kategórii Dedina ako hospodár získala cenu Štrba

strba.sk

Zároveň udelili ceny za výnimočnosť v jednotlivých hodnotených kategóriách. V kategórii Dedina ako hospodár za dlhodobý a vyvážený hospodársky rast obce získala ocenenie Štrba (okres Poprad). V kategórii Dedina ako klenotnica získali cenu Raslavice (okres Bardejov) za uchovávanie a prezentáciu autentického folklóru a Uhrovec (okrres Bánovce nad Bebravou) za zachovávanie kultúrno - historického bohatstva a duchovného dedičstva národných dejateľov.

V kategórii Dedina ako pospolitosť si Medzibrod (okres Banská Bystrica) odniesol ocenenie za pozoruhodnú súčinnosť obce, miestnych spolkov a združení a ich výnimočné aktivity nadregionálneho významu a Moravany nad Váhom (okres Piešťany) získali ocenenie v tejto kategórii za vytváranie podmienok pre harmonický život všetkých generácií s dôrazom na komplexnú sociálnu starostlivosť o seniorov.

Uhrovec sa môže pýšiť aj cenou Dedina ako partner, ktorá mu patrí za bohatú medzinárodnú spoluprácu zameranú na zviditeľnenie národnej histórie a osobností Slovenska. Ocenenie za celoročnú komplexnú ponuku služieb v oblasti cestovného ruchu v atraktívnom prírodnom prostredí získala Štrba (okres Poprad) v kategórii Dedina ako hostiteľ. Cenu za starostlivosť o zeleň a životné prostredie získala obec Semerovo (okres Nové Zámky) za príkladnú dlhodobú starostlivosť o zelené verejné priestranstvá vrátane historických cintorínov.

Medzibrod získalo cenu v kategórii Dedina ako pospolitosť a vyhrala internetové divácke hlasovanie

chzm.host.sk

Mimoriadnu cenu získala obec Spišský Hrhov (okres Levoča) za netradičné a originálne prístupy smerujúce k všestrannému rozvoju a zviditeľňovaniu obce. V kategórii Dedina ako maľovaná nebolo ocenenie udelené. Internetové divácke hlasovanie vyhrala obec Medzibrod (okres Banská Bystrica).

Prihlásené obce hodnotila komisia zložená zo starostov víťazných obcí z minulých ročníkov súťaže a zo zástupcov partnerských organizácií: Ministerstvo životného prostredia SR, Slovenská agentúra životného prostredia, Spolok pre obnovu dediny, Agentúra pre rozvoj vidieka, Združenie miest a obcí Slovenska, Slovenská agentúra pre cestovný ruch, Vidiecky parlament na Slovensku, DEXIA banka Slovensko, zástupcovia všetkých samosprávnych krajov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy