Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Maďarská garda je horšia ako Slovenská pospolitosť
Zdielať na

Maďarská garda je horšia ako Slovenská pospolitosť

Zdroj: tsk.sk

Gardu na rozdiel od mladých slovenských ultranacionalistov, ktorí oslavujú fašistický slovenský štát, neodsúdili všetky politické strany. "Ani spoločnosť ich na rozdiel od nás jednoznačne neodsúdila," zdôraznil Božik.

Demokratické fórum mladých (DFM) vyzýva všetky demokracie na odsúdenie fašizujúcich tendencií v Maďarskej republike na začiatku 3. tisícročia.

"V Maďarsku vznikli polovojenské gardy namierené voči susedným štátom," povedal pre agentúru SITA po rokovaní republikovej rady fóra predseda Jozef Božik. Ako ďalej uviedol, Maďarská garda je horšia ako jej slovenský ekvivalent - Slovenská pospolitosť. Gardu na rozdiel od mladých slovenských ultranacionalistov, ktorí oslavujú fašistický slovenský štát, neodsúdili všetky politické strany. "Ani spoločnosť ich na rozdiel od nás jednoznačne neodsúdila," zdôraznil Božik, ktorý si myslí, že je to dôkaz radikalizácie v Maďarsku.

Združenie DFM má viac ako 700 členov a je blízke ĽS-HZDS. "Sme kvázi mládežníckou organizáciou hnutia," povedal Božik. Mladí mečiarovci zároveň vyzvali politikov zastupujúcich maďarskú menšinu, aby prestali s radikalizáciou a spochybňovaním tzv. Benešových dekrétov, ktoré sú súčasťou právneho systému povojnovej Európy.

Najčítanejšie správy