Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Burza práce šancou pre nezamestnaných i nespokojných
Zdielať na

Burza práce šancou pre nezamestnaných i nespokojných

V prešovskej Mestskej hale sa uskutoční v stredu 3. októbra Burza práce.

V prešovskej Mestskej hale sa uskutoční v stredu 3. októbra Burza práce.

Ako informoval riaditeľ odboru zamestnanosti Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Prešove Andrej Segľa, ich úrad oslovil 2000 nezamestnaných z okresov Prešov a Sabinov a rozposlal 240 zamestnávateľom ponuky, aby sa na Burze práce zúčastnili.

Nezamestnaní evidovaní na ÚPSVaR v Sabinove si budú môcť vyúčtovať cestovné náklady, ktoré im vzniknú účasťou na burze. Segľa odhaduje, že burza môže prispieť k uzatvoreniu pracovných zmlúv pre 500 až 600 ľudí. Ak by sa tento predpoklad naplnil, znížila by sa tým štatistika nezamestnanosti v oboch okresoch spolu o približne päť percent.

Úrad očakáva, že z oslovených zamestnávateľov sa na Burze práce zúčastní 40 až 50 firiem. Možnosť nájsť si vhodnú pracovnú pozíciu môžu využiť aj občania, ktorí sú zamestnaní, ale nie sú spokojní a chcú zmenu. Posledná takáto Burza práce bola v Prešove pred dvoma rokmi. Vlani sa tam konala Medzinárodná burza práce, na ktorej bolo veľa ponúk z českých firiem.

Miera evidovanej nezamestnanosti v okrese Prešov ku koncu augustu bola 11,8 percenta, ÚPSVaR v Prešove mal vo svojej evidencii vyše 10 000 uchádzačov o prácu z Prešovského okresu. Horšia situácia je v okrese Sabinov, ktorý rovnako patrí pod prešovský ÚPSVaR. V Sabinove bola k rovnakému dátumu miera evidovanej nezamestnanosti 17,5 percenta, o prácu sa uchádzalo takmer 4300 ľudí.

V evidencii registrujú tri štvrtiny uchádzačov o prácu s nedostatočným alebo žiadnym vzdelaním. Z celkového počtu nezamestnaných je polovica uchádzačov bez praxe, v čom sú zahrnutí aj absolventi škôl.

Hlavným organizátorom Burzy práce je mesto Prešov, ktoré prizvalo k spolupráci Prešovskú regionálnu komoru SOPK, ÚPSVaR v Prešove a Regionálne poradenské a informačné centrum v Prešove. Burza práce sa bude konať v čase od 10:00 do 15:00.

Zdielať na

Najčítanejšie správy