Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Miškov stav sa zlepšil, Marekov zostáva kritický
Zdielať na

Miškov stav sa zlepšil, Marekov zostáva kritický

Zdroj: SITA/Nina Bednáriková

Lekári Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave dnes prišli pred novinárov aj s dobrou správou.

Lekári Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave dnes prišli pred novinárov aj s dobrou správou. Zdravotný stav Miška Müllera sa zlepšil, preberá sa z umelého spánku a niekoľko ráz aj žmurkol, začína sám "pridychovať k prístroju", krvný obeh mu pracuje samostatne a za pomoci medikamentov spĺňajú svoju funkciu aj obličky a pečeň, povedal prednosta kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Tibor Šagát.

Šagát tiež upozornil na možnú časovanú bombu v Miškovom zažívacom systéme. Miškovi za posledný týždeň dva razy operovali trhlinu v čreve a lekári jeho zažívací trakt neustále kontrolujú, podávajú mu špeciálnu výživu na vyživovanie črevných buniek. Ako k tomu dodal primár Kliniky detskej chirurgie DFNsP v Bratislave Vladimír Cingel, je to ako s každým svalom, ktorý keď nepracuje, tak začína ochabovať.

Žiadne dobré správy však lekári nemajú o Marekovi. Jeho stav je stále kritický, jeho nervový systém nedokáže prijať akýkoľvek podnet a zhoršuje sa funkcia jeho pečene. Marekovi tiež diagnostikovali opuch mozgu. "Marekove reakcie zodpovedajú určitému stupňu poškodenia mozgu, zatiaľ však nevieme do akej miery," povedal V. Cingel a dodal, že situácia môže byť jasnejšia po istom čase, až keď bude jasné, ako na jeho nervový systém vplývajú lieky.

T. Šagát okrem iného zdôraznil, že chlapci netrpia. Ako ďalej pripomenul, že "v takom vážnom stave sa určite nevyhnú bolesti, ale tá určite nie je kontinuálna. Na potlačenie bolesti majú chlapci lieky," dodal Šagát.

Zdielať na

Najčítanejšie správy