Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Maďaričov návrh zmeny koncesií je nesolidárnou daňou na hlavu
Zdielať na

Maďaričov návrh zmeny koncesií je nesolidárnou daňou na hlavu

Zdroj: SITA/Nina Bednáriková

Opozičná SDKÚ-DS navrhuje zrušenie koncesionárskych poplatkov a zavedenie financovania STV a SRo priamo zo štátneho rozpočtu.

Opozičná SDKÚ-DS považuje návrh zákona na zmenu koncesií, ktorý v stredu schválila vláda, za zavedenie nesolidárnej dane na hlavu, na tlačovej besede o tom informoval podpredseda SDKÚ-DS a poslanec NR SR Ivan Mikloš.

Skupina poslancov Národnej rady (NR) SR za SDKÚ-DS preto dnes predložila do parlamentu vlastný návrh zákona, ktorý má zmeniť zákony o Slovenskej televízii (STV) a Slovenskom rozhlase (SRo). Jeho cieľom je zaviesť financovanie STV a SRo zo štátneho rozpočtu. Podľa SDKÚ-DS to umožňuje rast ekonomiky. Pri tomto návrhu by ľudia neplatili navyše nič, ani korunu a neboli by potrebné administratívne náklady, tvrdí Mikloš.

Návrh zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované STV a SRo považuje Mikloš za zlý, taký, ktorý zavádza ďalšiu daň, je nespravodlivý a nesolidárny. Absurdné na novom návrhu zákona, ktorý tento týždeň podporila vláda, podľa neho je, že vychádza z princípu solidárnej - rovnako vysokej platby 140 korún pre všetky domácnosti.

Viacdetné rodiny tesne nad hranicou núdze s jedným malým televízorom aj majitelia víl s niekoľkými prijímačmi by tak platili rovnako, upozorňuje. "Ak toto bude zavedené, tak toto bude daň a bude to daň z hlavy, ktorá je najmenej solidárna, pretože ju platí každý občan rovnakou sumou bez ohľadu na to, aký je jeho príjem, aký je jeho status." Pritom pri rovnej dani platí každý rovnaké percento, ale z iného príjmu a nízkopríjmové skupiny neplatia nič. Ide teda o ďalšiu, dodatočnú daň a to daň najmenej solidárnu, upozornil.

Návrh zákona je podľa Mikloša zlý aj preto, lebo časť z vybratých poplatkov - vyše 110 miliónov ročne, by išlo na spoločnosť na výber poplatkov. Navyše verejnoprávnym médiám nezaručí dostatok príjmov. Tie im chce minister kultúry Marek Maďarič doplniť cez zmluvy so štátom. Člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS) považuje zmluvy za veľké riziko a predpoklad ekonomickej a politickej závislosti.

Opozičná SDKÚ-DS navrhuje zrušenie koncesionárskych poplatkov a nepredpokladá ani vznik poplatkov nových. Cieľom jej návrhu na úpravu zákonov o STV a SRo je zaviesť ich financovanie priamo zo štátneho rozpočtu.

"Navrhujeme stanoviť, aby podiel príjmov STV sa rovnal 0,6 percenta ročných výdavkov štátneho rozpočtu a podiel príjmov SRo sa rovnal 0,3 percenta ročných výdavkov štátneho rozpočtu," povedal Mikloš. Tieto verejné výdavky rastú a Mikloš predpokladá, že budú rásť aj v budúcnosti. Návrh tak dáva STV a SRo perspektívu zvyšovania príjmov.

Spolu by im to malo zaručiť rovnakú sumu, akú predpokladá vládou podporený návrh zákona - vyše tri miliardy korún ročne. Dnes sa im darí spolu vybrať ročne približne dve miliardy korún. Rozdelenie prostriedkov medzi STV a SRo by malo zohľadniť ich súčasné hospodárenie.

Mikloš pripúšťa, že ich návrh má rozpočtové dôsledky. Argumentuje však stavom ekonomiky, jej rastom, ktorý je výrazne vyšší ako sa predpokladalo. Zákon navyše garantuje nezávislosť verejnoprávnych médií. Percento z rozpočtu by bolo priamo v zákone a nemuselo by sa o ňom každý rok vyjednávať.

Mikloš chce o návrhu, ktorý by sa mal dostať na októbrové rokovanie parlamentu, rokovať s opozičnými partnermi. Podporu zo strany koalície nepovažuje za pravdepodobnú.

Zdielať na

Najčítanejšie správy