Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prvý októbrový víkend bude Európa pozorovať vtáky
Zdielať na

Prvý októbrový víkend bude Európa pozorovať vtáky

Zdroj: Jalal HB/ilustračné

Pri príležitosti Európskych dní vtáctva v dňoch 6. a 7. októbra sa na Slovensku uskutočnia pozorovania vtákov a prednášky ornitológov.

Pri príležitosti Európskych dní vtáctva v dňoch 6. a 7. októbra sa na Slovensku uskutočnia pozorovania vtákov a prednášky ornitológov. Podujatie sa koná práve v období, keď sa združujú kŕdle rôznych operencov a hromadne odlietajú do južných krajín.

"V tomto období vrcholí jesenný ťah viacerých vtáčích druhov, napríklad penice čiernohlavej, slávika červienky alebo trsteniarika pásikového. Pozorované boli už kane sivé či dokonca žeriavy popolavé," uviedol Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS). Spolu so skúsenými ornitológmi budú môcť milovníci vtáctva pozorovať najrôznejšie druhy vtákov na celom Slovensku, a to v Bratislave, Banskej Bystrici, Zvolene, Trnave, Rimavskej Sobote, Michalovciach, Šali, Prievidzi, Drieňovci, Novosade, Veľkom Krtíši Vrútkach, Štúrove, Námestove, Pezinku, Vrábľoch a Veľkej Mani.

Územie Slovenska v týchto dňoch obýva nadmerné množstvo vtákov aj z dôvodu, že tvorí tranzitnú krajinu pre jedince zo severnejších krajín. Lastovičky a bociany sú síce už na ceste do Afriky, ale mnohé druhy trávia ešte posledné dni na Slovensku. Postupne sa k nim pridávajú jedince zo severu, s ktorými odlietajú na juh. Vtáky môžu ľudia pozorovať aj sami v záhradách, či vo voľnej prírode. V dňoch od 6. do 7. októbra môžu pozorované vtáky a ich počty nahlásiť prostredníctvom e-mailu, esemesky alebo telefonátu ornitológom v SOS.

Viac informácií a zoznam podujatí s kontaktmi na organizátorov sa nachádza na internetovej stránke www.vtaky.sk.

Najčítanejšie správy