Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Gašparovič podpísal dva medzinárodné dohovory
Zdielať na

Gašparovič podpísal dva medzinárodné dohovory

Zdroj: SITA/Ivan Fleischer

Prezident podpísal dohovory na pomoc ľuďom pred nedobrovoľným zmiznutím a zdravotne postihnutým.

Medzinárodný dohovor o ochrane všetkých osôb pred nedobrovoľným zmiznutím a Dohovor OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím podpísal prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič na pôde OSN v New Yorku.

Dohovor o právach osôb so zdravotným postihnutím garantuje ochranu 50 miliónom ľudí v Európskej únii a stovkám miliónom zdravotne postihnutých na celom svete. "Každá zmluva, ktorá sa podpisuje v rámci OSN, je zmluvou, ktorá by mala byť akceptovateľná pre celý svet. V budúcnosti môže aj pre OSN vzniknúť problém, či budú takéto zmluvy akceptované a či budú dodržiavané všetkými členmi. Vieme totiž, že v súčasnosti často dochádza k situácii, že deklarácia sa prijme, zmluva sa podpíše, ale život ide ďalej," povedal Ivan Gašparovič. Je však presvedčený, že tieto zmluvy sa budú realizovať.

Medzinárodný dohovor o ochrane všetkých osôb pred nedobrovoľným zmiznutím je univerzálnym právnym nástrojom, ktorý takéto zmiznutie považuje za zločin proti ľudskosti. Dohovor si kladie za cieľ posilniť medzinárodnú spoluprácu medzi štátmi pri predchádzaní tomuto zločinu a jeho trestaní.

Zdielať na

Najčítanejšie správy