Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
KOSOVO: EÚ by sa mala pripraviť aj na zlyhanie rokovaní
Zdielať na

KOSOVO: EÚ by sa mala pripraviť aj na zlyhanie rokovaní

Zdroj: Magne Haagen Grøtting

Európska únia (EÚ) by už teraz mala pripravovať alternatívne scenáre možných riešení kosovskej otázky pre prípad, že priame rokovania kosovských Albáncov a Srbov o budúcom štatúte provincie stroskotajú.

Európska únia (EÚ) by už teraz mala pripravovať alternatívne scenáre možných riešení kosovskej otázky pre prípad, že priame rokovania kosovských Albáncov a Srbov o budúcom štatúte provincie stroskotajú. Na bilaterálnom stretnutí s ministrom zahraničných vecí SR Jánom Kubišom na okraj 62. zasadania Valného zhromaždenia OSN to uviedol minister zahraničných vecí Albánska Lulzim Basha.


Albánsko je pripravené aj naďalej vplývať na kosovských Albáncov tak, aby sa zdržali jednostranných akcií, ktoré by mohli celý proces zastaviť. Kubiš v tejto súvislosti pripomenul, že rokovaniam o štatúte Kosova by pomohlo, keby sa obe strany dohodli aspoň na nejakom dočasnom riešení. EÚ by však nemala nečinne čakať do 10. decembra, keď sa majú rokovania skončiť, ale mala by vytvárať právnu základňu na prevzatie väčšej zodpovednosti v Kosove, zdôraznil Kubiš

Zdielať na

Najčítanejšie správy