Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
KDH chce zvýšiť príspevok pri narodení všetkých detí
Zdielať na

KDH chce zvýšiť príspevok pri narodení všetkých detí

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku je nespravodlivé a diskriminujúce voči ostatným rodinám, ak sa viac podporuje len narodenie prvého dieťaťa.

KDH navrhuje zvýšiť príspevok pri narodení každého dieťaťa zo súčasných  4 460 korún na 10 tisíc korún. Ako ďalej na tlačovej besede uviedol podpredseda KDH Július Brocka, návrhom novely zákona o príspevku pri narodení dieťaťa, ktorý do parlamentu predložili poslanci za KDH, by sa mal zároveň zrušiť príplatok k príspevku pri narodení prvého dieťaťa vo výške 11 tisíc korún. „Myslíme si, že je nespravodlivé a diskriminujúce voči ostatným rodinám, ak sa viac podporuje len narodenie prvého dieťaťa," povedal Brocka.

Dopad navrhovanej novely zákona na štátny rozpočet podľa Brocku predstavuje približne 280 miliónov korún ročne. „Ide o sumu, ktorú vláda navrhuje v budúcom roku rozdeliť iba na narodenie prvého dieťaťa, pričom my ju navrhujeme rozdeliť všetkým narodeným deťom," uviedol Brocka v súvislosti so zámerom vlády zvýšiť príplatok k príspevku pri narodení prvého dieťaťa od februára budúceho roka zo súčasných 11 000 korún na 20 440 korún.

Poslanci za KDH predložili do parlamentu podľa Brocku aj návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorou by sa rozšírila možnosť poukázania časti zaplatenej dane inej osobe. „Zamestnané deti by mohli odviesť časť zo svojej dane z príjmov svojim rodičom, ktorí sú poberateľmi starobného alebo invalidného dôchodku," povedal.

Suma poukázanej dane by bola za každé pracujúce dieťa 1 750 korún ročne. Takýto návrh je podľa Brocku výrazom medzigeneračnej solidarity zamestnaných detí so svojimi rodičmi. Ak by takúto možnosť využilo približne 300 tisíc daňovníkov, negatívny dopad na štátny rozpočet by podľa podpredsedu KDH predstavoval približne 500 miliónov korún ročne.

Zdielať na

Najčítanejšie správy