Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
GALBAVÝ: Zákon o koncesiách záťažou pre občanov i podnikateľov
Zdielať na

GALBAVÝ: Zákon o koncesiách záťažou pre občanov i podnikateľov

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Zákon zvyšuje zaťaženie obyvateľstva, pretože platiť budú musieť aj osoby, ktoré doteraz neplatili, keďže nevlastnia rozhlasový alebo televízny prijímač. Poplatky sú tiež viazané na odber elektrickej energie - tak nadobúda charakter dodatočnej dane za elektrickú energiu, hovorí Galbavý.

Vládou schválený návrh zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Slovenskou televíziou (STV) a Slovenským rozhlasom (SRo) znamená pokračovanie doterajšieho ťažkopádneho a drahého systému financovania týchto médií. Na schválenie návrhu takto reaguje poslanec Národnej rady SR a člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS).

Zákon zvyšuje zaťaženie obyvateľstva, pretože platiť budú musieť aj osoby, ktoré doteraz neplatili, keďže nevlastnia rozhlasový alebo televízny prijímač. Znamená tiež nespravodlivé zaťaženie podnikateľských subjektov, konštatuje Galbavý a pokračuje, že osobitne vypuklý je tento problém v prípade podnikov s vysokým počtom zamestnancov, pričom väčšina z nich pracuje v prevádzkach, kde nie je možné sledovať rozhlasové alebo televízne vysielanie.

Skutočnosť, že poplatky budú viazané na odber elektrickej energie znamená, že poplatok nadobúda charakter dodatočnej dane za elektrickú energiu, upozorňuje Galbavý.

"Je to v rozpore s vyhláseniami vlády, v ktorých sa zaviazala nezvyšovať daňové a odvodové zaťaženie obyvateľstva. Navyše upozorňujem, že takto koncipovaný poplatok je v priamom rozpore s vládou proklamovanou snahou o solidaritu. Výška poplatku totiž - s výnimkou dôchodcov, prípadne zdravotne postihnutých osôb - neodráža výšku príjmu jednotlivcov, prípadne ich rodín. Ide v podstate o superrovnú daň, ktorej zavedenie prekvapuje o to viac, že ho presadzuje ľavicová vláda," pokračuje Galbavý.

Galbavý uvádza, že v tejto súvislosti sa opäť potvrdzuje správnosť návrhu SDKÚ-DS na zmenu celého systému financovania verejnoprávnych médií. Predpokladom je zrušenie koncesionárskych poplatkov a financovanie STV a SRo prostredníctvom štátneho rozpočtu a reklamy.

Objem prostriedkov pre STV a SRo by pritom osobitný zákon stanovil ako percentuálny podiel na výdavkoch štátneho rozpočtu, "čím by sa vytvoril jednoduchý, prehľadný, skutočne solidárny a spravodlivý systém financovania STV a SRo, ktorý by zároveň posilnil ich nezávislosť od politických strán. Politici by totiž každoročne nerozhodovali o peniazoch pre STV a SRo, ale len o štátnom rozpočte."

Najčítanejšie správy