Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jeden z vrahov piatich dozorcov v Leopoldove ostáva vo väzení
Zdielať na

Jeden z vrahov piatich dozorcov v Leopoldove ostáva vo väzení

Zdroj: Maciej

Krajský súd v Trenčíne dnes zamietol žiadosť Václava Fedáka o podmienečné prepustenie. Muž spolu s ďalšími šiestimi väzňami pred 16 rokmi utiekol s väznice v Leopoldove, pri úteku zavraždili päť dozorcov.

Odsúdený sa do Leopoldova dostal za krádež v júni 1990, rok na to sa pokúsil o útek. Od roku 1994 mu plynie 15-ročný trest za vraždu, v Ilave by mal byť do júla 2009.

V apríli požiadal Okresný súd v Trenčíne o podmienečné prepustenie, súd sťažnosť zamietol. "Odsúdený proti rozhodnutiu súdu podal sťažnosť, ktorú dnes na neverejnom zasadnutí Krajský súd v Trenčíne zamietol. Znamená to, že odsúdený zostáva vo výkone trestu a opakovať žiadosť o podmienečné prepustenie môže až po uplynutí jedného roka od zamietnutia," uviedol hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Podľa jeho slov Fedák nesplnil všetky zákonné podmienky na prepustenie, nakoľko od neho nemožno očakávať, že by viedol riadny život. "Súd prihliadal aj na vyjadrenie riaditeľa Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Ilave, ktorý vzhľadom na viaceré okolnosti považuje resocializačnú prognózu odsúdeného za neistú a podmienečné prepustenie neodporučil," dodal Tarabus.

V novembri 1991 väzni Tibor Polgári, Miloš Uriga, Ondrej Havran, Bartolomej Batoš, Dalibor Bajger, Vladimír Duda a Václav Fedák uskutočnili plánovaný útek z väznice, piatich dozorcov zavraždili a dvoch ťažko zranili. Pri výkone služby vtedy zahynuli František Sloboda, Milan Černý, Milan Galbavý, Igor Jošt a Marián Zenner. Väzňov na úteku sa čoskoro podarilo chytiť. Súd odsúdil Polgáriho, Urigu a Havrana na doživotie. Havran sa niekoľko dní po vynesení rozsudku v cele obesil. Ostatní dostali tiež vysoké tresty.

Zdielať na

Najčítanejšie správy