Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rozsah korupcie na Slovensku opäť mierne klesol
Zdielať na

Rozsah korupcie na Slovensku opäť mierne klesol

Zdroj: SITA/Peter Hudec

V samotnom celosvetovom rebríčku ohľadom korupcie si Slovensko udržalo 49. miesto.

Rozsah korupcie vo verejnom i politickom živote na Slovensku aj tento rok mierne klesol. Vyplýva to zo správy medzinárodnej organizácie Transparency International (TI). Podľa slovenskej pobočky TI je však ďalšie zlepšovanie v oblasti korupcie otázne. V samotnom celosvetovom rebríčku si Slovensko udržalo 49. miesto.

"Slovensko pokračuje v trende mierneho zlepšovania vo vnímaní korupcie, na udržanie uvedeného stavu je však potrebné uskutočniť viaceré systémové zmeny," uvádza sa v správe slovenskej pobočky Transparency International Slovakia (TIS). Slovensko sa v indexe vnímania korupcie zlepšuje od roku 2004, na desaťdielnej stupnici si polepšilo tento rok na 4,9 bodu z vlaňajších 4,7 bodu.

Podľa prezidentky TIS Emílie Sičákovej-Beblavej môže byť do budúcnosti rizikom to, že vláda na čele s ľavicovým Smerom-SD premiéra Roberta Fica sa snaží prerozdeľovať viacej peňazí bez toho, aby posilňovala protikorupčné nástroje.

Organizácia v správe upozornila napríklad na zámer ministra spravodlivosti Štefana Harabina meniť zákon o slobodnom prístupe k informáciám, na základe ktorého majú občania právo žiadať úrady o informácie o ich činnosti. Ministrom zas vyčítala, že využívajú služobné autá aj na súkromné účely. TIS okrem toho podobne ako vlani vytkla snahy ministra spravodlivosti Harabina na zrušenie Špeciálneho súdu, ktorý sa zaoberá korupciou a organizovaným zločinom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy